776
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Halak / Fenékjáró küllő

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Fenékjáró küllő (Gobio gobio)

Védett
Eszmei értéke: 2 000 Ft

Címkék: Fenékjáró küllő , védett állat , halak , Hortobágyi Nemzeti Park

A fenékjáró küllő egész Európában előfordul. Állományai szigetszerűen előfordulnak a Magyarországi folyókban, patakokban, homokos vagy kavicsos aljzatú állóvizekben, csatornákban. Igazi élőhelyét a hegy- és dombvidéki patakok, valamint a kis folyók domolykózónája jelenti. A nagyobb folyókban bárhol előfordulhat, és állóvizekben is megél. Őshonos halunk.

Nagyobb példányainak hossza 10-15, maximum 20 cm. Teste megnyúlt, oldalról és a hasi részen kissé lapított csaknem hengeres, faroknyele rövid, magas. Feje rövid ,zömök,viszonylag magas szemei közepes nagyságúak és a fejtetőhöz közel ülnek, orra tömpe, szája alsó állású, vaskos. Szájszegletében 1-1 rövid bajuszszál van. Pikkelyei nagyok, puhák, farokúszója villás.

A hal a patakok, folyók gyors és lassú folyású részeit kedveli, de előfordul a homokos vagy kavicsos medrű, oxigéndús tavak partjánál is. Rajban élő fenékhal, a nyári hónapokban a sekély vizekbe, télen a mélyebb részekbe húzódik. Tápláléka férgek, rákok, rovarlárvák, alkalmilag halikra is.

Ivarérettségét 2-3 éves korában éri el.Ívási időszaka április-júniusra esik, ilyenkor a hímek fején és testük elülső részén nászkiütések jelennek meg. A nőstény ragadós, körülbelül 1.5 milliméter átmérőjű ikráit a sekély, elöntött részeken kövekre vagy növényekre rakja. Egy nőstény 1000-3000 ikrát rak. A kelési idő 3-5 nap.