179
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Ízeltlábúak / Imádkozó sáska / Ájtatos manó

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Imádkozó sáska / Ájtatos manó (Mantis religiosa)

Védett
Eszmei értéke: 2 000 Ft

Címkék: védett állat , Hortobágyi Nemzeti Park , ízeltlábúak , Imádkozó sáska / Ájtatos manó

Az imádkozó sáska gyakran megtalálható a meleg száraz, bokros-füves területeken, nagyon kedveli a dombvidékek déli fekvésű, napsütötte, de nem kopár oldalait. Megtalálható Közép-Európában, így hazánkban is, számos alfaja azonban szinte valamennyi kontinensen előfordul.

A 6–7 cm hosszú nőstény zömökebb, nagyobb; potroha felduzzad a benne rejlő petéktől, a hím mindig karcsú, 4–5 cm hosszú. Jól felismerhető hosszú nyakáról és jellegzetesen meghajlított első lábairól, amelyek tüskések és igazi fogókészüléket alkotnak. Leggyakrabban zöldes vagy barnás színű: valójában az élőhelyén található növényzet uralkodó színétől függően a zöld és barna szín között sokféle árnyalatban előfordul (mákföldön élő példányok például halványsárgák vagy sárgásbarnák, míg a bokros területeken élők élénkzöldek lehetnek). Alakjának és testtartásának köszönhetően jól beleolvad a környezetébe.

Táplálékuk elsősorban röpképes rovarokból áll – nagy étvágyú, kíméletlen ragadozó, megfigyelték, hogy a rovarok mellett kisebb gyíkokat, kígyókat, madarakat és apró emlősöket is elfogyaszt.  Gyakran mozdulatlanná meredve, lesből támad (bár ilyenkor néha az is előfordul, hogy hosszú lábain „hintázni” kezd, hogy áldozata szélfútta falevélnek higgye), de előfordul az is, hogy óvatosan megközelíti áldozatát, majd ráveti magát. Mindkét esetben fogólábaival ragadja meg a zsákmányt.

Számottevő ivari dimorfizmus nincsen, eltekintve attól, hogy a hímek átlagmérete kisebb, mint a nőstényeké. A párosodás nyár végén történik, a frissen kikelt állatok nagyon hasonlítanak a kifejlett imádkozó sáskára (de kisebbek és szárnyatlanok): kifejléssel növekednek. A nőstény felfalhatja hímet párzás után (kannibalizmus), de akár a nemi aktus közben is (a hím gyakran akkor is folytatja a párzást, ha feje vagy más testrészei már hiányoznak).

Az arab kultúrában azt tartják róla, hogy kezeivel Mekka felé mutat.