216
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Ízeltlábúak / Magyar futrinka

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Magyar futrinka (Carabus hungaricus)

Fokozottan védett
Eszmei értéke: 100 000 Ft

Címkék: Magyar futrinka , fokozottan védett állat , ízeltlábúak , Hortobágyi Nemzeti Park

A Palearktikumban (Eurázsia , Észak-Afrika) honos, elterjedési területének súlypontja a Kárpát-medence. Középhegységi mészkő- és dolomit kopárokon kívül az Alföld homokpusztáin is előfordul. Hazai nagy futrinkáink közül ez a faj az egyik legritkább és leginkább szárazságkedvelő.

Teljesen fekete, a fej és az előhát igen finoman és sűrűn pontozott, a szárnyfedő finoman és sűrűn szemcsézett, kissé zsírfényű. A szárnyfedőn 3 sor lapos gödör található, egyébként majdnem sima.

Éjszakai aktivitású de a nyár végi és őszi napsütéses időszakban nappal is mozog. Párzása és peterakása nyár végén, ősz elején zajlik, ekkor figyelhető meg a faj a legnagyobb egyedszámban. A lárvák megjelenése néhány héttel később következik be, első ízben október végén. Ekkor mintegy 1 cm-es hosszúságú lárvák kelnek ki, melyek enyhe időjárás esetén november folyamán is aktívak maradtak. A populáció zöme a talajban, lárva vagy imágó formájában vészeli át a telet. Áprilisban és májusban kizárólag az áttelelt imágók és az L3 stádiumú lárvák figyelhetők meg. A teljes átalakulás során a bábból frissen kikelt puha példányok júniusban bújnak elő.

Elterjedési területének jelentős részén potenciálisan veszélyeztetett, egyes országokban (pl. Ausztria), a kipusztulás szélén áll, ezért súlyosan veszélyeztetett. Élőhelyeinek további fragmentációja a populációk fogyatkozásához vezethet, különösen a budapesti agglomerációban és az alföldi-kisalföldi települések közelében. A dolomit sziklagyepben és lejtősztyeppben élő populációk sokkal kisebb egyedszámúak, és így feltehetőleg sokkal sérülékenyebbek. Ennek oka abban rejlik, hogy az utóbbi ötven évben a természet ezeken az élőhelyeken jelentős átalakuláson (erdősítés, erdősülés, taposás, szemétlerakás) ment át, mely kedvezőtlenül hatott a magyar futrinka élőhelyére.