664
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Barázdabillegető

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Barázdabillegető (Motacilla alba)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Barázdabillegető , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában költ, télen délebbre vonul. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. A vizes élőhelyeket kedveli. Tavasszal korán, gyakran már március elején megérkezik telelő helyeiről, érkezésével egyben a tavasz hírnöke.Őszi vonulása idején, október elején, vizes területeken olykor nagy csapatokba verődhet. Rövidtávú vonuló, de néha áttelel.

Testhossza 18 centiméter, szárnyfesztávolsága 25–30 centiméter, testtömege 17–25 gramm. A hím feje teteje, tarkója, valamint begyfoltja fekete. Arca fehér. Háta szürke, hasoldala többnyire szürkés fehér. A tojó hasonló színezetű, de torokfoltja kisebb, fejrajzolata pedig szürkébb. A két ivar őszi tollazata abban különbözik a tavaszitól, hogy fekete torokfoltjuk jórészt eltűnik, azaz torkuk, begyük egy patkó alakú fekete sávtól eltekintve fehér. A fiatalokra a szürke és a barna szín a jellemző.

Tápláléka rovarokból, pókokból, apró rákokból, férgekből áll, melyeket a talajon szaladgálva keresgél.

Növényi anyagokból csésze alakú fészket épít, melyet tollakkal és fűszálakkal bélel ki. Fészekalja 5–6 tojásból áll, melyen 12–13 napig kotlik. A fiókák 14–15 napig maradnak a fészekben.