494
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Barna kánya

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Hirdetés

Barna kánya (Milvus migrans)

Fokozottan védett
Eszmei értéke: 250 000 Ft

Címkék: Barna kánya , fokozottan védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

Egész Európában elterjedt, de Afrikában, a Közel-Keleten, Dél- és Délkelet-Ázsiában, az indonéz szigetvilágban, valamint Ausztráliában is él. Márciustól októberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő. Magyarországon állománya az 1960-as és 70-es években erősen megfogyatkozott, az utóbbi 10 évben kisebb emelkedést mutat. Elsősorban nagyobb folyóinkat (Duna, Tisza, Maros, Dráva) kísérő ártéri erdeink madara. Ritkábban egyéb síksági, domb- és hegyvidéki erdőkben is megtelepszik. A Vörös Könyvben is szereplő védett faj. Vonuló madár, a telet Afrikában tölti. Társaságkedvelő, gyakran verődik kisebb csoportokba.

Testhossza 55-60 centiméter. Szárnyfesztávolsága mintegy 170 centiméter. Testtömege 650-950 gramm közötti, a tojó csak kevéssel nehezebb a hímnél. Tollazata feketés-barnás. Az evezőtollak sikló és vitorlázó repülésre alkalmasak. Hosszú – de a rokon hazai fajnál kevésbé villázott – farka segíti az egyensúlyozásban és a kormányzásban. Csőre görbe és éles, ezzel darabolja fel a zsákmányát vagy a talált dögöt. Karmai kicsik, de élesek és tűhegyesek.

Alacsony repülése közben veszi észre a táplálékát, ami lehet kis emlősállat, madár, dög vagy hal.

Folyóvizek menti erdős területeken fészkel. Fészket ritkán rak, mivel általában más madárfajok fészkét foglalja el. A fészek mindig fákon van. A költési időszak áprilistól júliusig tart. Fészekalja 2-3, fehér, vörösesbarnás foltokkal rendelkező tojás, ezeken a tojó (néha a hím is) 32-33 napot kotlik. Fiókái fészeklakók. A kirepülés 42-45 nap múlva következik be.