663
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Csóka

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Hirdetés

Csóka (Corvus monedula)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Csóka , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában és Kelet-Ázsiában él. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Sík- és dombvidéken, erdőben és városokban egyaránt előfordul. Állandó madár, nem költözik.

Testhossza 33-34 centiméter, szárnyfesztávolsága 67-74 centiméter, testtömege 180-260 gramm. A hím kicsit nagyobb, mint a tojó. Tollazata palaszürke színű, feje teteje fekete, háta sötétebb szürke. Szeme (szivárvány hártyája) világos.

Főleg a földön talált rovarokkal, férgekkel táplálkozik, néha gyümölcsöt, zsenge gabonát is fogyaszt. Fürge, zajos madár, általában kisebb csapatokban tartózkodik, nevét minden bizonnyal „csacsogó” hangjáról kapta (ugyanis távolról is felismerhető, éles és rövid „tyák”-szerű hangot hallat). A csóka szelídíthető, szereti a társaságot, továbbá szívesen fürdik sekély tavacskákban. Ha földön mozog, ennek dinamikája a verébéhez hasonlít, vagyis gyakorta két lábon ugrál.

Kisebb telepekben költ ligeterdők odvas fáiban, templomtornyokban, épületek tetőzetében, sokszor kéményekben. Tartós párkapcsolatban él párjával. A tojó májusban rakja le általában 5, világos kékeszöld színű, sötét foltos tojását. Csak a tojó kotlik, a fiókák a 18. napon kelnek, s mintegy öt hét alatt válnak repülősekké. Etetésükben mindkét szülő részt vesz.