964
Attribute Type Value

Kezdőlap / Tájvédelmi körzetek és élőviláguk / Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet / Védett és fokozottan védett állatok / Halak / Dunai galóca

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Dunai galóca (Hucho hucho)

Fokozottan védett
Eszmei értéke: 100 000 Ft

Címkék: Dunai galóca , védett állat , halak , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

Korábban csak a Duna felső és középső szakaszán, illetve vízgyűjtő területén fordult elő, de mára már sok helyre telepítették, így például a Rajnába, Rhone-ba, Visztulába és néhány észak Spanyol gyors folyású vízbe is. Sok más európai vízbe is próbálták telepíteni, de a telepítések sikertelenek voltak. Hazánkban a Dunában, Tiszában és a Drávában él, de sajnos ritka. Oxigén dús, hideg, gyors folyású vizek lakója.

Kifejlett egyedeinek testhossza 60-120 centiméter, mely ritka esetekben 150-200 centiméterhez is közelíthet. Súlya a 30 kilogrammot is elérheti, sőt 50 kilós óriás egyedeiről is van említés. Teste erősen nyújtott, oldalról kissé lapított, orsó alakú, szinte kerekded. Hát és farok úszója közt nagy méretű zsírúszó van. Testét nagyon apró pikkelyek borítják. Feje hosszú, enyhén lapított. Szája csúcsba nyíló, benne erős fogak vannak. Háta barnástól a zöldesszürkéig, oldalai világosabbak, oldal felső részén egy vöröses, rézszerűen csillogó sávval, has oldala fehéres. A fején és oldalán feketés, kerek pettyek és kisebb pontok láthatók, amelyek egy része félhold alakú.

Nagy oxigénigényének megfelelően a folyók felsőbb szakaszain, a kövezések mögött képződő visszaforgókban, a kanyarulatokat követő öblökben, a szigetek, és a kavicspadok mögött egyesülő vízfolyásokban tartózkodik. A fiatalabbak eleinte planktonnal, később rovarlárvákkal apróbb gerinctelenekkel illetve halivadékkal táplálkoznak. A kifejlett egyedek szinte csak halat fogyasztanak, halak közül is a táplálékát leginkább a paduc jelenti.

Revírtartó faj, azaz egy bizonyos területet véd és ott éli le életét. Március-áprilisban a nőstény az erős sodrású helyeken rakja le testkilogrammonként körülbelül 1000 ikráját. A kelési idő körülbelül 35 nap. Az ívás idején a hímek élénkebb színt vesznek fel, mint a nőstények.