1052
Attribute Type Value

Kezdőlap / Tájvédelmi körzetek és élőviláguk / Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Uhu

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Uhu (Bubo bubo)

Fokozottan védett
Eszmei értéke: 250 000 Ft

Címkék: Uhu , védett állat , madarak , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

Európában és Ázsiában él. A nehezen megközelíthető sziklás, szakadékokkal szabdalt területeket kedveli, amelyet elszórt fák borítanak. Magyarországon csaknem kipusztult. Jelenleg mintegy 40 pár fészkel az Északi-középhegységben és Szatmár-Bereg megye területén. A Dunántúlról teljesen eltűnt, visszatelepedése jelenleg van folyamatban. Állománycsökkenése miatt kipusztulással fenyegetett madarunk az utóbbi évek állománynövekedési tendenciáit figyelembe véve, úgy tűnik megmenekült. Legszebb hazai állománya a Zempléni-hegységben található.

A legnagyobb méretű bagoly, nemcsak hazánkban, hanem az egész világon. Magassága 65 centiméter, szárnyfesztávolsága 160 centiméter, farkhossza 26 centiméter. A tojó nagyobb és nehezebb mint a hím, tömege 1800-4500 gramm között van. Háta rozsdabarna, feketés vonalkákkal, alsó része sárgás, hullámos barna rajzokkal. Tollfülei jól láthatók. Lábai tollasak, szárnyai nem érnek a farka végéig.

Éjjeli ragadozó, nappal sziklarésekben, fák üregében pihen. Madarakon és kisebb emlősökön kívül a nyulakat is zsákmányul ejti. Nagy termete lehetővé teszi akár más baglyok, őzgidák és rókák elejtését is. Éjjeli állat, de megfigyeltek olyan példányokat is, amelyek nappal jártak zsákmány után. Rendkívül kifinomult látása és hallása segíti vadászatában.

Magányosan élnek, csak a költési időszakban állnak össze az állandó, egymás mellett élethosszig kitartó párok. Az egyedek hevesen védelmezik territóriumukat. A költési időszaka február és augusztus közé esik. Gyakran más fajok fészkét foglalja el, vagy saját maga rakja egy-egy védett sziklakiszögellésre, barlang bejáratához, a tajgán a talajra. A fészket a pár több éven keresztül is használhatja. A költésben a tojó egyedül vesz részt, a fiókák felnevelésében azonban a hím is szerepet vállal. A fészkét hevesen védelmezi a betolakodókkal szemben.Fészekalja 4-6 tojásból áll, melyen 34 napig kotlik, a fiókák fészekhagyóak. A fiókák kb. 7 hetesen válnak röpképessé. A fiatalok 2-3 évesen költenek először. A megfigyelések szerint 31 éves korukban még szaporodóképesek. A természetben többnyire 20 évnél nem élnek tovább, fogságban azonban 60 évig is elélhetnek.

Rendkívül érzékenyek az élőhely, környezetük változásaira. Ha kevesebb a táplálék, egyből csökken a párzási kedvük, így a költési időszak is késik.