676
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Emlősök / Mezei cickány

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Hirdetés

Mezei cickány (Crocidura leucodon)

Védett
Eszmei értéke: 2 000 Ft

Címkék: Mezei cickány , védett állat , emlősök , Hortobágyi Nemzeti Park

A mezei cickány Közép- és Nyugat-Európa, illetve Közép-Ázsia lakója. Magyarországon az Alföldön, és különöse a Tiszántúlon gyakori, a Dunántúlon jóval ritkább. Főként mezőkön, szántóföldeken, erdőszéleken, bokros területeken, az aljnövényzetben él.

A mezei cickány testhossza 6,4-8,7 centiméter, farokhossza 2,9-4,6 centiméter, testmagassága 1,2-1,3 centiméter. Testtömege 6-13 gramm. A feltűnően fejlett fülkagylót a bunda nem rejti el. A farok rövidebb szőrszálai között szétszórva megnyúlt pillaszőrök találhatók. A bunda színezete a hátoldalon szürkésbarna, a haloldalon pedig világosszürke. A has és a hátoldal színezete élesen elválik egymástól. A nyári és a téti bunda színezete alig különbözik egymástól.

A mezei cickány gerinctelenekkel és kisebb gerincesekkel táplálkozik. Táplálékát elsősorban földigiliszták és különféle rovarok alkotják. Növényi részeket szinte egyáltalán nem fogyaszt. A giliszták, csigák és pókok mellett sok kemény kitinpáncéllal rendelkező rovart fogyaszt. Más cickányokhoz hasonlóan rátámad a kisebb gerincesekre (békákra, gyíkokra, fiatal rágcsálókra) is. Időnként kiöklendezik az elfogyasztott táplálékot, és mielőtt újra lenyelnék, ismételten megrágják. Ez a viselkedésforma vélhetően a nehezebben emészthető rovarok jobb hasznosítását teszi lehetővé. Ha nem találnak elég táplálékot, sajátságos merev állapotba jutnak, ezért állandó kalóriafelvételre van szükségük. A cickányok éjszaka és nappal is aktív állatok (kisebb-nagyobb pihenők közbeiktatásával), hiszen naponta testsúlyuk kétszeresének megfelelő táplálékot kell felvenniük.

A mezei cickány évente 2-4 alkalommal szaporodik, szaporodási időszaka áprilistól szeptemberig tart. Vemhességi ideje 28-31 nap, utódainak száma ellésenként 3-10. A kölykök nagyon aprók, lárvaszerűek, teljesen csupaszok, szemük és hallójáratuk zárt. Testtömegük 0,8-0,9 gramm. A kölykök 18-22 napig szopnak. Ivarérettségüket 8-10 hónapos korban érik el. Veszély esetén a nőstény kétféle módon igyekszik apróságait biztonságosabb helyre menekíteni. A magatehetetlen, egygrammos újszülötteket eleinte a "hagyományosabb" emlősszokásnak megfelelői fogai közé véve költözteti. A felcseperedett utódokkal egészen szokatlan módon keres új szállást: ilyenkor az egyik cickányfi fogaival a mama farktövébe kapaszkodik, a következő testvér az első farkát veszi célba, (és így tovább az utolsóig), ezért a mamának ilyenkor már csak a fészekaljból kialakuló "cickánykaravánt" kell a menedékhez irányítani. Élettartamuk 3 év.

Természetes ellenségei a különféle baglyok, a vörös róka, menyétfélék és a házimacska.