238
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Ízeltlábúak / Nagy hőscincér

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Nagy hőscincér (Cerambyx cerdo)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Nagy hőscincér , védett állat , ízeltlábúak , Hortobágyi Nemzeti Park , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

Eredetileg egész Európában előfordult. Nyugat- és Közép Európában helyenként eltűnt. Hazánk öreg tölgyeseiben sokfelé megtalálható, ahol kiszáradó öreg tölgyek vannak. Az Alföld délkeleti részének keményfás ligeterdeiben és a városok parkjaiban helyenként tömeges lehet. Károkat is okozhat, mivel lárvája az élő fákat keresztül-kasul rágja.

2,5-5,5 cm hosszú. Európa egyik legszebb és legnagyobb bogara. A bogár színe fekete. tölgyesek és parkok lakója, ahol idős fák is vannak. Legnagyobb számban ott találhatók meg, ahol igen öreg, magányos vagy kisebb csoportokban álló kocsányos élnek. Csak azokat az élő tölgyfákat támadja meg, amelyek törzsét legalább részben erősen süti a nap. Ezért zárt erdőknek inkább csak a szélén, vagy nyiladékaiban, illetve a lombkorona vastag ágaiban telepszik meg. Fás legelőkön azonban egészen a talajszintig leérnek az imágók kirepülőnyílásai.

A bogarak a tölgyek kifolyó nedveit szívogatják; az egészséges fákat rendszerint elkerülik. Ha mégis megjelennek rajtuk, ez olyan károsodásra utal, amelynek oka többnyire másban kereshető. A cincér lárvái a fakéreg alatt élnek, később a tölgyek élő törzsébe is mélyen berágják magukat. A fa nem pusztul el, a kétujjnyi vastagságú, kanyargós járatok a kéreg alól a fatest mélyebb részeibe hatolnak, azt tönkretéve. Az elpusztult részekről a kéreg leválik, a járatok láthatóvá válnak. 3-4 év után a 10 centiméter hosszú lárvák a járat végében bebábozódnak. A bogár még ősszel kibújik, de csak a következő év májusán jön elő a fából.