572
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Kanalas réce

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Kanalas réce (Anas clypeata)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Kanalas réce , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában és Észak-Amerikában elterjedt, télen délre vonul, de néha áttelel. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Sekély sós és édesvizek környékén él. Magyarországon rendszeres kora tavaszi és késő őszi átvonuló madár. Kisebb mennyiség fészkelésre is visszamarad nálunk, főképp az Alföld szikes tavai környékén, halastavakon és a Kis-Balaton térségében.

Testhossza 44-52 centiméter, szárnyfesztávolsága 70-84 centiméter, testtömege 470-800 gramm, a tojó valamivel kisebb és könnyebb a hímnél. Nevét kanálszerű csőréről kapta. A gácsér feje sötét fémeszöld, melle fehér, oldalai élénk rozsdabarnák. Szárnyfedői kékesszürkék. A nőstény rejtőszínű.

7 cm-es csőrével szűri meg a vizet, így zsákmányol apró rákokat, szúnyoglárvákat és más apró állatokat, növényi részeket. Tápláléka 65%-ban növényi, 35%-ban állati eredetű.

Partszéli aljnövényzetbe építi fészkét, melyet növényi anyagokkal és tollal bélel ki. Fészekalja 7-11 darab 52 milliméteres tojásból áll, melyen 22-23 napig kotlik. A fiókák fészekhagyók, és 6 hetes korukra lesznek önállóak. Költési ideje április-július.