203
Attribute Type Value

Kezdőlap / Magyarország állatvilága / Ízeltlábúak / Díszes tarkalepke

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Díszes tarkalepke (Euphydryas maturna)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Díszes tarkalepke , védett állat , ízeltlábúak , Hortobágyi Nemzeti Park , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

Euroszibériai faj. Dél-Szibériától Közép-Európa nyugati részéig elterjedt. Közép-Európában állománya megritkult. Franciaországól, Svájcból és Ausztriából gyakorlatilag kipusztult. Az Alföld keleti peremterületein élő populációi a teljes elterjedési területen belül a legszámottevőbbek közé tartozik. Főként sík- és dombvidékek keményfa ligeterdeiben él, a hegyvidékeken ritka.

Hátulsó szárnyán a gyöngyfoltsor szalagjában nincsenek fekete pontok, a szalag széles, sötét narancsvörös vagy vörösesbarna. A rajzolat fekete és barna, körvonalai kissé elmosódottak, a sejt két vörös foltja között egy sárga vagy halvány vörösbarna folt helyezkedik el, s mindkét szárnyán a sejt és a vörös szalag között apró foltokból álló sárga, a belső szegélyen gyakran ismét vörössé váló foltsor húzódik végig; ez a sor a nőstényen sokkal fejlettebb, mint a hímen. Hátulsó szárnyának fonákján az alapszín – amely csak a szalagban és a foltokban látható – halvány kénsárga. A felszíni vörös foltok mérete és színének árnyalata változó.
A hernyó fekete, kénsárga hát- és oldalfoltokkal; áltüskéi feketék. Tápnövényei a  kőris-fajok, közönséges fagyal, borostyánlevelű veronika, lonc-fajok, kecskefűz, rezgő nyár.
Sajnos az egyik legjelentősebb népessége a gyapjaslepke elleni védekezést követően kipusztult. Védelme, csak élőhelyeinek területi védelmével oldható meg.