557
Attribute Type Value

Kezdőlap / Magyarország állatvilága / Madarak / Énekes nádiposzáta

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Énekes nádiposzáta (Acrocephalus palustris)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Énekes nádiposzáta , védett állat , Hortobágyi Nemzeti Park , madarak

Európában és Ázsia nyugati területein honos. Bokrosok, csalánosok, ligetes erdők szegélyei, folyóárterek vagy gabonatáblák lakója, kerüli a mocsaras területeket. Afrikában telel át. Magyarországon rendszeres fészkelő, májustól szeptemberig láthatjuk.

Testhossza 13-14 centiméter, szárnyfesztávolsága 18-21 centiméter, testtömege 10-15 gramm. A költési időszakban felül olajbarna, alul fehéres. Szürkésbarna hátoldala minden mintázatot nélkülöz. Hasoldala világosabb krémszínű. Fontos terepi ismertetőjegye a világos láb, és a végig sárgás alsó csőrkáva. Élőhelye és hangja is segít az azonosításban. Éneke jellegzetes, jellemzően utánzó, sok más madár hangját beleszövi. Az egyetlen európai madárfaj, amely afrikai madarak hangját is utánozza.

Tápláléka vízicsigákból, búvárpókokból, legyekből, árvaszúnyogokból és skorpiólegyekből áll.

Félgömb alakú fészkét, csalánosokba készíti. Évente egyszer költ, de a szaporulat elpusztulása esetén, újra rakja a tojásait. A fészekalj 5 ritkán 6 tojásból áll. A tojásokon mindkét szülő kotlik 11-12 napig. A fiatal madarak 11-13 nap múlva elhagyják a fészket, de repülni még nem tudnak.