513
Attribute Type Value

Kezdőlap / Magyarország állatvilága / Madarak / Közép fakopáncs

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Közép fakopáncs (Dendrocopos medius)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Közép fakopáncs , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában és Ázsia délnyugati részén él. Hegy és síkvidéki erdős helyeket kedveli. Tölgyeseink jellemző madara. Elsősorban a hegyvidéki tölgy zónában terjedt el, de kisebb számban megtalálható egyes helyeken az alföldi tölgyesekben is, mint például a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Tőserdőben, Gemencen vagy Csévharaszton. Állandó madár, télen is fészkelő helyei környékén tartózkodik.

Testhossza 20-22 centiméter, szárnyfesztávolsága 33-34 centiméter, testtömege 50-80 gramm. Az ivari dimorfizmus kicsi. A hím és a tojó feje teteje egyaránt piros, hasoldala csíkozott, alsó farkfedői rózsaszínek. ( Nincsenek fehér foltok a nyakán és a fején, mint a nagy fakopáncsnak). Jellemző, más harkályfajoktól nem igen hallott, nyávogó hangját tavasszal költési időben hallatja.

Erős csőrével, a kéreg alatt élő hernyókat keresgéli, majd ragadós nyelvével szedi ki táplálékát. A fatörzsről is összeszedi a bogarakat és pókokat.

Magányos fészkelő. Idős lomberdőkben, tölgyesekben, ártéri erdőkben, a saját maga által vájt, szűk bejáratú odú csupasz aljzatára rakja 5-7 tojását, melyen 12-14 napig kotlik. Fiókái fészeklakók, 20-21 napos korukban repülnek ki.