591
Attribute Type Value

Kezdőlap / Magyarország állatvilága / Madarak / Kontyos réce

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Kontyos réce (Aythya fuligula)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Kontyos réce , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európa észak- északkeleti és Ázsia déli részén rendszeresen fészkel. Általában olyan tavak mellett található, ahol van nyílt vízfelület, de nádas is. Az utóbbi évtizedekben déli irányú terjeszkedést mutat. Ennek során elérte Magyarországot és 1985-től, a kis-balatoni tározórendszer I. ütemének feltöltése óta, rendszeres fészkelő madarunkká vált. Északabbi populációkból származó tömegei a Balaton és a Duna leggyakoribb telelő madarai közé tartozik. Magyarországon rendszeres fészkelő, de vonuló példányok is növelik az itt lévő állományt.

Testhossza 40-47 centiméter, a szárnyfesztávolsága 67-73 centiméter, testtömege 500-1000 gramm. A tojó kicsit kisebb, mint a hím. A hímnek fejhez simuló kontya van, ami nyugalmi időszakban szinte nem is látszik. A tollruhájában a fekete és a fehér szín dominál, a tojó sötétbarna.

Apró halakkal táplálkozik, melyekért 6-7 méter mélyre is lemerül, de elfogyasztja a puhatestűeket, rovarokat és növényi részeket is.

Talajra növényi anyagokból építi és pehelytollakkal béleli a fészkét. A fészekalj 5-12 tojásból áll, melyen 24 napig kotlik. A fiókák már egynapos korukban tudnak úszni, de táplálékukat még kizárólagosan a felszínen gyűjtögetik.