648
Attribute Type Value

Kezdőlap / Magyarország állatvilága / Madarak / Kuvik

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Kuvik (Athene noctua)

Fokozottan védett
Eszmei értéke: 100 000 Ft

Címkék: Kuvik , fokozottan védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában, Ázsiában és Afrika északi részén honos. Kontinensünkön nagy elterjedésű faj, bár sehol sem gyakori. Észak-Afrikában is megtalálható. Tunéziában a Szahara peremén húzódó kopár sivatagi hegyvidékeken meglehetősen gyakori. Magyarországon viszonylag még erős populációja található, azonban elterjedési területe folyamatosan zsugorodik. A Duna-Tisza köze és a Tiszántúl majorjai és romosodó, elhagyott tanyái képezik legfontosabb élőhelyeit. Hazánkban rendszeresen fészkel, állandó, nem vonuló állomány.

Testhossza 21-23 centiméter és szárnyfesztávolsága 54-58 centiméter, testtömege 140-220 gramm. Kis termetű bagolyfaj. Hátoldala barna alapon világos pettyezésű, hasoldala hosszanti csíkozású, szemei sárgák.

Már fényes nappal kinn üldögél leshelyein zsákmányra kémlelve. A rovarokat az alkonyati órákban kapja el, besötétedés után kis emlősökre és madarakra vadászik. Étlapján még szerepel az egér, a cickány, a pocok, a veréb, a béka és a gyík.

Főként padlások zugaiban fészkel, kisebb faodúkat is elfoglal. Csupasz üregekben költ. Május elején rakja le 4-6 tojásból álló fészekalját. Tojásai gömbölydedek és fehérek. Mintegy négy heti kotlás után kelnek ki a fiókák, s négy hetes korukban még röpképességük elérése előtt elhagyják a fészket. Az etetésükben mindkét szülő részt vesz.