579
Attribute Type Value

Kezdőlap / Magyarország állatvilága / Madarak / Nyílfarkú réce

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Nyílfarkú réce (Anas acuta)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Nyílfarkú réce , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt, télen délre vonul, de néha áttelel. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Szikes tavak, mocsarak környékén él. európai populációja kontinensünk északi felét lakja. Magyarországon változó számú, viszonylag ritka fészkelő madár. Egyes években népesebb állomány marad vissza költésre az északi átvonulókból. Főként szikes tavaink környékén költ. Átvonuló csapatai inkább a tavaszi vonuláson szembetűnőbbek. A telet a mediterrán térségben és részben a trópusi Afrikában tölti.

Testhossza 51–66 centiméter, szárnyfesztávolsága 80–95 centiméter, testtömege 500–1100 gramm. A tojó valamivel kisebb és könnyebb a hímnél. A gácsér és a tojó eltérő színű. A gácsér feje barna, begye fehér, a nyakoldalán e fehér szín vékony vonalban felnyúlik a fej barna színmezejébe. Farkának dísztollai nyíl alakban meghosszabbodottak. A tojó farka hegyes, a gácséré 6–10 centiméteres és tűhegyes.

A sekély vízben tótágast állva keresgéli növényi és állati eredetű táplálékát, melyet magvak, gabonafélék, füvek, vízi növények, vízi rovarok, apró halak alkotnak.

Talajra építi fészkét, melyet növényi anyagokkal és tollal bélel ki. Fészekalja 7–10 tojásból áll, melyen 22–23 napig kotlik. A fiókák fészekhagyók, és 7 hetes korukra lesznek önállóak.