1066
Attribute Type Value

Kezdőlap / Magyarország állatvilága / Madarak / Szalakóta

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Szalakóta (Coracias garrulus)

Fokozottan védett
Eszmei értéke: 500 000 Ft

Címkék: Szalakóta , madarak , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet , fokozottan védett állat

Eurázsia erdős sztyepp jellegű területein és Észak-Afrika nyugati részén az Atlasz-hegységben él. Ázsiában kelet felé Novoszibirszkig, illetve az Indus-völgyéig hatol. Áreájának északi határát a 17 °C-os júliusi izoterma jelöli ki. Zsugorodó áreájú faj. Az elmúlt 100 évben mint fészkelő eltűnt Dániából, Svájcból és Németország majdnem teljes területéről. Költőterülete hazánkban is szűkült, napjainkban kizárólag az Alföldön, valamint a Mezőföld déli részén fészkel. A Dunántúlról eltűnt. Április végén érkezik vissza a Kárpát-medencébe afrikai telelőhelyéről és laza csapatokba verődve augusztus végén, szeptember elején vonul el. Az összefüggő erdővel borított területeket kerüli, mozaikos jellegű rétekkel, facsoportokkal tarkított sík vidéki biotópokat kedveli. Trópusi madárcsalád északra elvetődött egyetlen faja.

Testhossza 29-32 centiméter, szárnyfesztávolsága 52-73 centiméter, testtömege 120-160 gramm. Kisebb, csókanagyságú madár. Háta vörhenyes barna, feje, begye türkizkék, szárnyfedői világos türkizkékek, míg az evezők nagy része mély azúrkék. Erős, lehajló, kissé horgas végű csőre és lábai feketék.

Nagyobb rovarokat, csigákat, ritkábban hüllőket és kétéltűeket zsákmányol. Lesből támad és a levegőben is vadászik. Apró rágcsálókat és madárfiókákat is zsákmányol. Ősszel bogyókat eszik és a szőlőt is megkóstolja. Jellegzetes vártamadár, karóról, oszlop hegyéről, villanydrótról lesi zsákmányát.

Násztáncát a levegőben végzi. Párosodás után öreg fák odvaiba és partszakadásokba rakja fészkét. A magyarországi állomány zöme zöld küllő vagy fekete harkály által készített faodvakban, vagy mesterséges fészekodúban költ. Fészket nem épít, költőodújába fészekanyagot sem hord, sőt az ott talált régebbi fészekmaradványokat is kidobálja. A tojások az odú csupasz aljára kerülnek.Fészekalja 4-6 tojásból áll, melyen 18-19 napig kotlik. Május végén vagy június elején rakja le a tojásait. Évente egyszer költ, de a fészekaljának elpusztulása esetén pótköltéssel próbálkozik. A fiókák július második felében repülnek ki. A kotlás a teljes fészekaljon kezdődik meg. A tojó és a hím egymást váltva ülik a tojásokat. A fiókák a 18-19. napon kelnek. Mindkét szülő etet. A fiókák etetésénél a vizsgálatok azt mutatják, hogy nincs különbség a tojó és a hím táplálékszállító aktivitása között(Kalotás et al 1986). A fiókák 26-28 napos korukban hagyják el a költőodút, de még 1-2 hétig a szülők gondoskodására szorulnak.