519
Attribute Type Value

Kezdőlap / Magyarország állatvilága / Madarak / Zöld küllő

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Zöld küllő (Picus viridis)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Zöld küllő , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában a földközi-tengeri szigetek, Írország, Skócia északi része, Izland, Finnország, valamint Skandinávia és Oroszország északi területeinek kivételével mindenhol honos. Kedveli a nagy erdőket és távol tartja magát az emberektől. Folyóárterek puhafa ligeteinek, hegylábi tölgyeseknek, alföldi erdősávoknak és nyárfasoroknak legjellemzőbb harkálya.

Testhossza 32 centiméter, szárnyfesztávolsága 41 centiméter, csőrhossza 4,5 centiméter, nyelvhossza 10 centiméter és a testtömege 180–200 gramm között van. Tollazata a hátán zöldes-sárgás, hasa és begye világos. A tojó fekete bajszáról ismerhető fel. Mindkét nemnek piros fejfedője van. A fiatal madár arc-, torok- és begytollazata sávozott. Hangja messze csengő, éles, csökkenő hangmagasságú kacagás. Röpte surrogó, erősen hullámvonalas.

Erdei madár, de élelmét a réteken gyűjti. Ez főként hangyákból és más rovarokból tevődik össze, de táplálkozik magvakkal és gyümölcsökkel is. Arra is volt már többször példa, hogy méhkaptárt dúlt szét. A madarak tavasszal párosodnak és felosztják egymás között a szülői teendőket. A zöld küllő 7 évig is elél.

Egyéves korban lesznek ivarérettek. A költési időszak áprilistól augusztusig tart, ekkor a tojó 5–7 fehér tojást rak, maga vájta faodvakban költ. Ezeket rendszerint nyárfába, fűzfába vagy tölgybe vájja. Április második felében lát költéshez, mindkét szülő kotlik, 17–19 napig. A fiatal madarak 23–28 napos koruk között repülnek ki.