286
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Ízeltlábúak / Csíkos medvelepke

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Csíkos medvelepke (Euplagia quadripunctata)

Védett
Eszmei értéke: 2 000 Ft

Címkék: Csíkos medvelepke , védett állat , ízeltlábúak , Hortobágyi Nemzeti Park

Életmódjára jellemző, hogy nappal és éjjel egyaránt aktív, ezért napközben táplálkozás, nektárszívogatás közben figyelhető meg, míg éjszaka mivel fényre repül, lámpák környékén találkozhatunk vele. Repülési időszaka júliustól augusztusig, időjárástól függően akár szeptemberig elhúzódhat. Magyarország hegy- és dombvidékein általánosan elterjedt, az Alföldről azonban csak szórványos előfordulása ismert.

Viszonylag nagy termetű, 4-6 cm. Első pár szárnya fekete alapon haránt fehér csíkozású, hátsó pár szárnya élénk piros (néha narancssárgás) színű, fekete foltokkal tarkított. Pihenő helyzetben szárnyát gyakran összecsukva tartja, így szinte csak a fekete-fehér mintázata látszódik, de ha felriasztjuk hirtelen elővillan élénkpiros hátsó szárnya is. Igen feltűnő színeinek és mintázatának köszönhetően könnyen határozható faj. Napközben utak mentén, szárazabb rétek erdős szegélyén könnyen megfigyelhetők a lepkék, miközben a virágokon táplálkoznak.

A család a nevét a hernyóinak medveszerű, sűrű-tömött szőrözöttségéről kapta. Ennek megfelelően a csíkos medvelepke hernyója is erősen szőrös (világos, csomókban növő szőrökkel), barnás, feketés alapszínű, hátoldalán és oldalán piros foltokkal tarkított, oldalán pedig fehér pöttyökkel díszített. A hernyók tápnövénye főként lágyszárú növényekből áll, mint csalán, árvacsalán fajok, útifüvek, sédkender, de megfigyelhetők szederfajokon és málnán is, elsősorban tavasszal. A hernyó telel át és csak tavasszal bábozódik csak be

Érdekességképpen megemlítendő, hogy Rodosz szigetén a híres úgynevezett Lepkék Völgyében a csíkos medvelepke rodoszi alfaja ezerszámra gyűlik össze és pihen meg a fák, bokrok árnyékában, fenséges látványt nyújtva egy-egy alkalommal, amikor felröppennek. A terület természetvédelmi oltalom alatt áll.