394
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Aranylile

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Aranylile (Pluvialis apricaria)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Aranylile , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

A Brit-szigetektől Skandinávián keresztül Észak-Oroszországig költ, ősszel délre vonul a tengerpartokra, de megtalálható a szárazföld belsejében is. Nyílt tundrák, mocsarak és lápok jellegzetes madara. Magyarországon vonulása idején rendszeres vendég. Késő ősszel sokszor ezres csapatokban vonul át pusztáinkon, néha telelésre is vissza maradnak kisebb csapatok. Gyakran társul a vonuló bíbicekhez is. Tavasszal, olykor már nászruhában áprilisban húznak át szikes pusztáink felett, de már sietősebben. Ilyenkor is leszáll azonban néhány, főként szántásokon.

Átlagos testhossza 26-29 centiméter, szárnyfesztávolsága 67-76 centiméteres, testtömege 160-280 gramm. Nászruhában a hasa és a torka fekete, nyugalmi tollruhája barna, sárgás pöttyökkel.

Rovarokat, azok lárváit és szúnyogokat fogyaszt. Télen a csigákat is megeszi. Félénk madár, megzavarása esetén elszalad.

A hím a levegőben táncot lejt és közben énekével csábítja a tojót. Fészkét alacsony fűbe a földre rakja, ahonnan belátja a környéket. Fészekalja 3-4 tojásból áll, melyen 27-28 napig kotlik. Költési ideje május-július.