546
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Foltos nádiposzáta

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Foltos nádiposzáta (Acrocephalus schoenobaenus)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Foltos nádiposzáta , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

A foltos nádiposzáta Nyugat-Ázsia egyes részein és Spanyolország, illetve Portugália kivételével csaknem egész Európában költ. Téli szálláshelyei Afrikában, a Szaharától délre találhatók. Áprilistól októberig tartozkódik Magyarországon. Rendszeresen mintegy 150-200 ezer pár fészkel.
Talán a leggyakoribb és legelterjedtebb nádi énekesünk. Nem annyira a zárt nádasnak, hanem inkább a zsombékossal elegyes nádasnak, a rétek nádas foltjainak, valamint mocsár szegélyének a madara. Énekét jellemző módon más hazai nádi madaraktól eltérően sokszor ejtőernyőzve adja elő, vagyis öt-hat méterre felrepülve a nádasból énekelve ereszkedik alá valamely távolabbi nádszálra.

E madár hossza 13 centiméter, szárnyfesztávolsága 17-21 centiméter, testtömege 10-13 gramm. A foltos nádiposzáta különös ismertetőjegye a hosszúkás, kecses testfelépítés. Hosszú, vékony csőre minden átmenet nélkül simul bele a fej kontúrjába. Farkát szokatlanul hosszú fedőtollak takarják. A hát sötétbarna színű, határozott csíkozással. A kormánytollak barnák, a faroktő halványbarna. A fej csíkozott, a szem fölött feltűnő fehér sáv húzódik (szemöldöksáv). A hím és a tojó hasonlít egymásra, a fiatalok sárgásabb árnyalatúak.

A költési szezonban a hím egy magaslati ponton dalol vagy rövid felröppenése közben énekel. Tápláléka rovarokból áll. Körülbelül 6 évig élhet.

A foltos nádiposzáta az ivarérettséget egyéves korban éri el. A költési időszak május-július között van. Évente egyszer-kétszer költ. Egy fészekaljban 5-6 halványbarna vagy sárgászöld, foltos tojás található, melyeket finom, sötét erezetű mintázat díszít. A tojásokon csak a tojó kotlik 13-14 napig. A fiatal madarak körülbelül 12-16 nap után repülnek ki.