564
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Függőcinege

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Függőcinege (Remiz pendulinus)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Függőcinege , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Alapvetően eurázsiai elterjedésű faj. A Földközi-tenger európai és ázsiai partvidékén élő állomány állandó, míg az északabbra (nyugaton kb. a Rajnáig, északon Skandinávia déli csücskéig) élő függőcinegék délebbre vonulnak telelni. A vizek közelségét keresik, hegyvidékeken ritkák. Az egész Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Magyarországon országosan előfordul a kisebb nagyobb halastavaknál, nádas mocsaraknál, folyó ártereken, nádassal övezett nyílt vizű tavaknál. Hazai állománya a Fertő tó vidékén a legsűrűbb, de a Tisza és a Rába mentén is gyakori. Becslések szerint Magyarországon 4500 – 13 000 pár él, és az állomány stabilnak mondható.

A függőcinege jellegzetessége a valódi cinegékhez képest hosszú farok. Testhossza 11 centiméter, szárnyfesztávolsága 16-18 centiméter, testtömege 8-11 grammos. Háta alapvetően vörösesbarna színű, a hasi rész pedig világosabb krémszínű. A felnőtt madarak feje szürke, a tojóknál keskenyebb a hímeknél szélesebb fekete maszk látható a szem körül. A fiatalok fejének színezete még a háttal egyezően vörhenyes. A tojók csak annyiban különböznek a hímektől, hogy maszkjuk kisebb.

Elsősorban vizek mentén találkozhatunk vele, táplálékát az itt előforduló ízeltlábúak (pókok, hangyák, hernyók, csomósdarazsak, bodobácsok, levéltetvek) valamint az előbbiek szűkös kínálata esetén a nád és gyékény magvai képezik. Sokszor látni egy-egy nádszálba vagy fűzgallyba kapaszkodva. Hívóhangja magas "cííí" vagy cinegeszerű "ci-ci-ci".

A függőcinege leggyakrabban vízpartok mentén álló fűzfák ágvilláiban építi fel – pontosabban szövi meg – lelógó zacskóra emlékeztető fészkét, melynek a tetején csőszerű bejárat van. Alapanyagul nádbuga és gyékénybuzogány pelyheit, illetve barkapelyheket használ. Fészkének környékén kisebb revírt tart fenn. Évente általában kétszer költ, egy-egy fészekalj 5-8 tojásból áll. A kotlás 12-14 napig tart, majd 18-26 napnyi folyamatos szülői etetést követően a fészeklakó fiókák kirepülnek.