641
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Gatyás ölyv

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Gatyás ölyv (Buteo lagopus)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Gatyás ölyv , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európa, Ázsia és Észak-Amerika északi részének tundráin és erdős tundráin él, rövidtávú vonuló, de enyhébb időben áttelel. a Kárpát-medencében csupán téli vendég. Alföldünk pusztái fontos telelő helyét képezik ennek a Skandináviában és az attól keletre húzódó fajnak. Október közepétől március közepéig tartózkodik hazánkban. Állománya az utóbbi évtizedekben Európa-szerte megfogyatkozott. Magyarországon rendszeres téli vendég október és március között. Legfontosabb telelőhelyei az Alföldön vannak. Élőhely választásában a terület rágcsálókban való gazdagsága és a táj nyíltsága a fő szempont. Ezt együttesen a löszpuszta maradványainkon és a szikes pusztákon találja meg.

Testhossza 50-60 centiméter, szárnyfesztávolsága 120-150 centiméteres, testtömege 700-1600 gramm. A tojó nagyobb és testesebb a hímnél. Faroktollainak töve fehér és fekete végszalajga van. A csűdje a lábujjakig tollas.

Rágcsálókkal, elsősorban lemmingekkel táplálkozik. Ezen kívül fogolyt, fácánt és dögöt is fogyaszt. Egy helyben lebegve kiszemeli áldozatát, majd lecsap.

Május hónapi nászrepülés közben hallatják hangjukat. Lehetőleg a tavalyi fészküket foglalják el. Fészküket sziklapárkányra, ritkán fára vagy földre rakják. A fészek ágakból és gallyakból készül, melyet fűvel és mohával bélelnek ki. Fészekaljuk függ a táplálékállatok számától, általában 3-5 tojást rak, de bőség esetén a 9 darab sem ritka, lemmingek hiányában viszont esetleg nem is költ. Táplálékhiány esetén csak a legerősebb fióka éli túl a költést.

Mint téli pusztáink jellemző madara, védett.