478
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Havasi pityer

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Havasi pityer (Anthus spinoletta)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Havasi pityer , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

A Kárpátok magasabb hegyeinek fészkelő madara a fahatár feletti havasi legelőkön. Európa, Ázsia mérsékelt övi részén és Kínában él. A Kárpát-medencében alkalmi vendég. Köves, sziklás, füves lejtőkön és fennsíkokon otthonos. A zord északi területekről délre vonul, míg megfelelő élelem és időjárás esetén állandó. Magyarország területén nem költ, csupán kis számú átvonuló, illetve téli vendég. Télen, be nem fagyó csatornák partján, ártézi kutak környékén, vagy az apadó Duna kavicsos víz szegélyén figyelhető meg leggyakrabban.

Testhossza 17 centiméter, szárnyfesztávolsága 24-29 centiméter, testtömege 20-25 gramm. Háta sötétbarna, hasa foltos. Az összes többi pityertől megkülönbözteti fekete színű lába, tavaszi ruhában begye egyszínű szürkés rózsaszín, csíkozatlan.

Rovarokkal, pókokkal, százlábúakkal, apró rákokkal, csigákkal és gyűrűsférgekkel táplálkozik, melyeket az alacsony növényzet között vagy víz mellett a parton keresgél. A repülő rovarokat is elkapja.

Sziklarepedésekben, középmagas fűvel borított területeken fészkel. A tojó kisebb mélyedésbe, növényi anyagokkal bélelt fészekbe rakja 4-6 tojását, melyen 12-15 napig kotlik. A fiókák kikelése után a tojó nekiáll a második költésnek, míg a hím felneveli az első költést. Költési ideje június-augusztus.