586
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Kendermagos réce

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Kendermagos réce (Anas strepera)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Kendermagos réce , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt, télen délre vonul, de néha áttelel. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Kedveli a sekély szikes tavakat, nádasok szegélyét. Kontinensünkön areája feldarabolódott, a faj hazai populációja az 1960-as évektől megfogyatkozott, így a Vörös Könyvbe is bekerült. Az 1980-as évek közepétől kismértékű állományjavulás figyelhető meg. A két legfontosabb hazai fészkelőhelyén, a Csaj-tavon és a Kis-Balatonon kívül megjelent a Szigetközben, a Pellérdi-tavon és egyéb vizeinknél. A legutóbbi években állományának erősödése figyelhető meg országszerte.

Testhossza 46–56 centiméter, szárnya fesztávolsága 84–95 centiméter, testtömege 550–1000 gramm, a tojó valamivel kisebb és könnyebb a hímnél. Mindkét ivarra jellemző a fehér szárnytükör, a gácsérok hátsó része fekete.
Sokat hangoskodik, a gácsér hangja a varjak károgására emlékeztet. Távolabbról szürkésbarna színűnek tűnik, közelről azonban finom hullámvonalakkal mintázott.

Főként növényevő, de csigát és sáskát is fogyaszt, melyet a vízben fejre állva, akár 30 centiméteres mélységben is keres.

Partszéli aljnövényzetbe telepesen építik rendezetlen fészküket, melyet növényi anyagokkal és tollal bélelnek ki. Fészekalja 8–10 tojásból áll, melyen 22–25 napig kotlik. A fiókák fészekhagyók és 6–7 hetes korukra lesznek önállóak.