329
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Székicsér

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Székicsér (Graleola pratincola)

Fokozottan védett
Eszmei értéke: 500 000 Ft

Címkék: Székicsér , fokozottan védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európa, Délnyugat-Ázsia és Afrika területén honos. Telelni Afrika trópikus részére vonul. Leginkább a napsütötte, gyér növényzetű síkságokat kedveli, szikes pusztákon, társas telepeken költ, így hazánkban, ennek megfelelően a Hortobágyon van esélyünk a megpillantására, ezenkívül a Nagykunságban és ritkábban a Duna–Tisza közén található meg. Áprilistól szeptemberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő.

Testhossza 25 centiméter, szárnyfesztávolsága 60-65 centiméter, testtömege 70-95 gramm közötti. Nagy szeme, hegyes szárnya és villás farka mind a levegőben való vadászatot szolgálja. Torkán jellegzetes folt van, fekete kerettel. A hosszú, hegyes szárny alul rozsdabarna, ezt amikor repül, ez feltűnően látszik.

Sáskákra, rovarokra fordulatos, nyilalló röptékkel vadásznak a levegőben, de a többi liléhez hasonlóan a földről is felszednek apró ízeltlábúakat, pl. termeszeket.

Talajra, sekély mélyedésbe rakja fészkét. Fészekalja 3 tojásból áll, melyen a két szülő 17-19 napig kotlik. Fiókái fészekhagyók.

Európában veszélyeztetett fajnak számít, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.