607
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Vadgerle

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Vadgerle (Streptopelia turtur)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Vadgerle , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park , védett állat

A vadgerle Észak-Írország, Észak-Anglia, Skandinávia, Finnország és Izland kivételével egész Európában költ. Előfordul Délnyugat- és Közép-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában is. A Szaharától délre eső szavannákon telel át, és áprilisban visszaszáll északra. Egykor ez volt az egyedüli gerlefaj hazánkban. Erdőszéleken, ligetekben, ritkás bokorerdőkben, erdősávokban telepszik meg. A vadgerle április 20-a táján, szinte naptári pontossággal tér vissza afrikai téli szállásáról, s augusztus végével indul vissza. Szeptember végével vonulnak el az utolsók.

Testhossza 27 centiméter és a testtömege kereken 150 gramm. Szeme pirosan szegélyezett, tollazata felül sötétebb, mint alul. A nyak mindkét oldalán fekete-fehér csíkozású minta található, a szárnyfedő tollak feketés árnyalatúak, széles, rozsdavörös szegéllyel. Melle enyhén borvörös, a szárny és a test alsó része világosszürke. Farka hosszú és fekete, a végén keskeny, fehér szegéllyel.

Ez a galambféle csapatokban keres táplálékot a földeken, sokkal félénkebb, mint a balkáni gerle. Táplálékát lágyszárú növények és fűfélék magvai, valamint gyümölcsök teszik ki, míg a fiókákat „begytejjel” eteti; ez zsír- és fehérjedús folyadék, melyet begyéből, a nyelőcső zacskószerű tágulatából öklendezik ki.

Az ivarérettséget egyéves korban éri el, a költési időszak április végétől szeptemberig tart. Lapos fészkét apró ágacskákból építi. Fészekalja két fehér tojásból áll. Mindkét ivar kotlik, a fiókák 14 napi kotlás után kelnek, s további három hét alatt érik el röpképességüket.Évente kétszer költ.