892
Attribute Type Value

Kezdőlap / Tájvédelmi körzetek és élőviláguk / Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet / Védett és fokozottan védett állatok

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Védett és fokozottan védett állatok

Védett és fokozottan védett állatok

A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet védett és fokozottan védett állatai képekkel, leírásokkal.

Ízeltlábúak

A Felső-Tisza rovarfaunájával is kiemelkedik a hazai folyók közül. A folyónak ezen a szakaszán még gyakorinak mondható a tiszavirág. A folyami szitakötők családjának mind a négy faja megtalálható itt, kevés példa van erre az ország folyóvizei között. A szárazföldi rovarok között is szép számban találunk ritkaságokat, mint például a hazánkban csak itt élő beregi futrinkát. A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben számos színpompás lepkefajjal is találkozhatunk.

Puhatestűek

Itt él a Felső-Tisza vízicsiga-faunájának ritka és értékes tagja a bödöncsiga. A nálunk hegyvidéki fajként ismert óriás meztelencsiga is előfordul a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben.

Halak

Ez a folyó- és állóvizekkel teli táj valaha legendásan bővelkedett halakban, sajnos ez is a múlté már. A terület talán a legértékesebb halfajai a piszrángfélékhez tartozó dunai galóca, és a pénzes pér. Mindkettő a Tiszában él, a sebes sodrású márna szinttájon. A mocsarak lakója a lápi póc és a réticsík, sajnos élőhelyeinek fogyatkozása miatt mindkettő nagyon megritkult.

Kétéltűek

A kétéltűek nagy faj- és egyedszámban képviseltetik magukat a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet területén. Találkozhatunk itt Kacagó békával, vagy farkos kétéltűekkel is, mint például a Dunai tarajosgőte.

Hüllők

A Szatmár-Beregi-sík hüllőfaunája igen változatos. Itt él a keresztes vipera, mely a gyertyános-tölgyesekben található (Bockereki-erdő, Lónyai-erdő, Dédai-erdő). Ugyanezen helyeken él az erdei sikló. A lápok, sőt az erdők és legelők lakója az elevenszülő gyík, a tarpai Nagyhegyen pedig ritkán, de találkozhatunk a zöld gyík egyedeivel is. Természetes, hogy e vizekben gazdag területen a mocsári teknős sem ritka.

Madarak

A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet madárvilága gazdag és változatos. A Tisza szakadó partjainak meredek falában jónéhány helyen figyelhetjük meg a partifecske és a gyurgyalag telepeit, ugyanitt találkozhatunk a színpompás jégmadárral. A folyókat kísérő ligeterdőkben szürke gémek, bakcsók, kiskócsagok közösen alakítanak ki vegyes gémtelepeket. A Szatmár-Beregi-síkon viszonylag nagy kiterjedésben találhatók még zavartalan, öreg erdők, ezekben találja meg a fészkeléséhez szükséges feltételeket számos madárfaj, mint például a fekete gólya és a békászó sas. Kis számban bár, de költ itt legnagyobb és legszebb bagolyfajunk is, az uhu.

Emlősök

A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben találkozhatunk nyuszttal és rokonával, a vidrával. A nagyobb erdőkben nem ritka a vadmacska és a borz. Keményebb teleken egy-egy farkas is elkóborol idáig a hegyekből.