955
Attribute Type Value

Kezdőlap / Tájvédelmi körzetek és élőviláguk / Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet / Védett és fokozottan védett állatok / Ízeltlábúak / Nagy színjátszólepke

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Nagy színjátszólepke (Apatura iris)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Nagy színjátszólepke , védett állat , ízeltlábúak , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

A nagy színjátszólepke Nagy-Britannia déli részétől és Észak-Spanyolországtól kezdve szinte egész Európában, valamint a mérsékelt égövben fekvő ázsiai területektől keletre, Kínáig előfordul. A lepke előnyben részesíti a ritkás ártéri erdőket és a kevert lomberdőket.

A nagy színjátszólepke szárnyfesztávolsága 55-65 milliméter. A két pár pikkelyes szárny szorosan egymás mögött helyezkedik el. Nyugalmi állapotban a lepke függőlegesen a teste felett tartja őket. A hímnél nem színanyag eredményezi a kékeslila csillogást, hanem a kék fény visszaverődése, valamint a pikkelyek alatt található kicsiny légkamrák is. Ezért ez a csillogás csak meghatározott szögből látható. Feladata a védekezés és az ellenség megtévesztése. E csillogás alatt valójában fekete-barna pigment található a szárnyon. A nőstény szárnyán nincs ilyen csillogó réteg, ezért kevésbé feltűnő. Testét sűrű, apró sörte borítja, s ez bársonyos külsőt kölcsönöz a lepkének. A lepke csápjainak végén rendkívül kifinomult érzékelők vannak, amelyekkel szagjeleket fog fel a levegőből. A hernyó szájszerve egy pár rágó, a kifejlett lepkéé pödörnyelv.

Nappali lepke, többnyire magasan az erdő lombozatában található meg. A hernyó a kecskefűz levelével táplálkozik, míg a kifejlett lepke nektárt és állati ürüléket fogyaszt. A nagy színjátszólepke, mint kifejlett lepke 2 hónapig él.

A nőstény júniusban és júliusban többnyire egyesével rakja le a petéit a növényekre. A petéből való kifejlődéstől a bábállapotig 8 hónap telik el. A hernyó a fák kérge alatt alussza át a telet, miközben a színe zöldről barnára változik. Amikor tavasszal táplálkozás céljából visszamászik a levelekre, megint zöld lesz. A bábból 2-3 hét alatt lesz kifejlett lepke.