1071
Attribute Type Value

Kezdőlap / Tájvédelmi körzetek és élőviláguk / Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Kabasólyom

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Kabasólyom (Falco subbuteo)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Kabasólyom , védett állat , madarak , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

Nagy elterjedésű faj. Fészkelő areája az Ibériai-félszigettől és Marokkótól egészen Belső-Ázsiáig terjed. Hazánkban rendszeres fészkelő. Magyarországon szórványosan mind a síkságon, mind a hegy- és dombvidéken megtalálható. Mezőkkel tarkított erdőkben, facsoportokban és ártéri erdőkben él. Vonuló faj. Április közepén érkezik és szeptember végén vonul el afrikai téli szállására.

Testhossza 30-36 centiméter, szárnyfesztávolsága 82-92 centiméter, a testtömege 130-340 gramm. A hím egyharmaddal kisebb mint a tojó. Viszonylag kis termetű sólyom. Kontrasztos fejrajzolata a barkóval, a fehér alapon cseppfoltos has, illetve a vörös alsó farkfedők alapján jól felismerhető. Röpte gyors és erőteljes.

Repülő énekesmadarakra, rovarokra (különösen szitakötőkre) és olykor denevérekre is vadászik. Nyáron gyakran zsákmányolja a füsti fecske és a molnárfecske fiatal, a fészekből frissen kirepült példányait. Nagy vadászterülete van.

Magányosan fészkelő (territoriális). A párzási időszak május-júniusra tehető. Többnyire a fák tetején lévő varjúfészkeket foglalja el, és amíg a fészek használható, nem keres másikat. Fészekalja 2-4 tojásból áll, melyeken 28-31 napig kotlik. A fiatal madarak 28 nap múlva repülnek ki.