865
Attribute Type Value

Kezdőlap / Tájvédelmi körzetek és élőviláguk / Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet / Védett és fokozottan védett növények / Gyilkos csomorika

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Gyilkos csomorika (Cicuta virosa)

Védett
Eszmei értéke: 5 000 Ft

Címkék: Gyilkos csomorika , védett növény , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

Elterjedési területe Észak-, Közép- és Dél-Európa. Kisebb-nagyobb tavak partján, nádasokban, magas sásosokban, dagadólápokon nő.

A gyilkos csomorika többnyire vízben álló, évelő növény. Gyöktörzse függőleges, gumósan megvastagodott, belül üreges és harántválaszfalakkal több kamrára tagolt. Szára 50-150 centiméter magas. Levelei nagyok, kétszeresen-háromszorosan szárnyasak. A levélkék épek, lándzsásak vagy szálasak, 4-8 centiméter hosszúak és 6-12 milliméter szélesek, szélük durván fűrészes. A virágok 8-20 sugarú ernyőkben helyezkednek el. A gallérlevelek hiányoznak, vagy csak 1-2 fejlődik, a gallérkalevelek száma 6-8. A termés kerekded, bordázott, a hosszánál szélesebb. A virágzási ideje júliustól szeptember végéig tart.

A gyilkos csomorika a legmérgezőbb növények közé tartozik. Minden része, de elsősorban kellemes, zellerillatú, édes ízű gyöktörzse erősen mérgező cicutoxint tartalmaz.