1183
Attribute Type Value
input object[eZSimplifiedXMLInput] Object
>input_xml string 'Nincs tüdeje, mégis kövekre, mangrovegyökerekre mászik fel, hogy rovarokat fogjon. A fejében található "vízzsák"-ban raktározott vizet visz magával, ez a víz tartja nedvesen a kopoltyúlemezeket.'
>aliased_type boolean false
>aliased_handler object[eZSimplifiedXMLInput] Object
>edit_template_name string 'ezxmltext'
>information_template_name string 'ezxmltext'
output object[eZXHTMLXMLOutput] Object
>output_text string '

Nincs tüdeje , mégis kövekre, mangrovegyökerekre mászik fel, hogy rovarokat fogjon. A fejében található "vízzsák"-ban raktározott vizet visz magával , ez a víz tartja nedvesen a kopoltyúlemezeket.

'
>aliased_type boolean false
>aliased_handler object[eZSimplifiedXMLInput] Object
>view_template_name string 'ezxmltext'
pdf_output object[eZPDFXMLOutput] Object
>output_text string ' Nincstüdeje,mégiskövekre,mangrovegyökerekremászikfel,hogyrovarokatfogjon.Afejébentalálható"vízzsák"-banraktározottvizetviszmagával,ezavíztartjanedvesenakopoltyúlemezeket. '
>aliased_type string 'ezpdf'
>aliased_handler object[eZSimplifiedXMLInput] Object
>view_template_name string 'ezxmltext'
xml_data string '
Nincs tüdeje, mégis kövekre, mangrovegyökerekre mászik fel, hogy rovarokat fogjon. A fejében található "vízzsák"-ban raktározott vizet visz magával, ez a víz tartja nedvesen a kopoltyúlemezeket.
'
is_empty boolean false

Kezdőlap / Magazin / Érdekességek az élővilágból / A szemforgató hal tud fára mászni

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

A szemforgató hal tud fára mászni

A szemforgató hal tud fára mászni

Nincs tüdeje , mégis kövekre, mangrovegyökerekre mászik fel, hogy rovarokat fogjon. A fejében található "vízzsák"-ban raktározott vizet visz magával , ez a víz tartja nedvesen a kopoltyúlemezeket.

Ez a különleges halfaj, Afrika körüli trópusi és szubtrópusi vizeiben, az Indiai óceánban és keletre Indonéziáig és Ausztráliáig megtalálható. Igen gyakori jelenségek a mangroove mocsarakban, hiszen ők azon ritka fajhoz tartoznak, akik könnyen feltalálják magukat a szárazföldön is. A szemforgató halnak vagy kúszógébnek (Periophthalmus barbarus) nincs tüdeje. Amikor a szárazföldön tartózkodik, leszűkülnek a kopoltyúnyílások. A fejében található "vízzsák"-ban raktározott vizet visz magával, ez a víz tartja nedvesen a kopoltyúlemezeket. A fejbőre képes a légköri oxigént is felvenni, farokrészének véredényei pedig a vízből vesznek fel oxigént.

large
Attribute Type Value
url string 'var/ezwebin_site/storage/images/media/images/szemforgato-agra-maszik_2/4613-1-hun-HU/szemforgato-agra-maszik_2_large.jpg'
dirpath string 'var/ezwebin_site/storage/images/media/images/szemforgato-agra-maszik_2/4613-1-hun-HU'
filename string 'szemforgato-agra-maszik_2_large.jpg'
suffix string 'jpg'
basename string 'szemforgato-agra-maszik_2'
alternative_text string ''
name string 'large'
sub_type boolean false
timestamp integer 1705422228
alias_key string '3448122496'
mime_type string 'image/jpeg'
override_mime_type boolean false
info boolean false
width integer 360
height integer 240
is_valid boolean true
is_new boolean false
full_path string 'var/ezwebin_site/storage/images/media/images/szemforgato-agra-maszik_2/4613-1-hun-HU/szemforgato-agra-maszik_2_large.jpg'
original_filename string 'szemforgató ágra mászik_2.jpg'
text string ''
filesize integer 20768
szemforgató ágra mászik_2

Vadászterülete inkább a szárazon van, mint a vízben.  Mellúszójának töve nagyon izmos, a mellúszók karokra emlékeztetnek. Segítségükkel saját testhosszának a háromszorosát ugorja (akár 60 cm-t), vagy kényelmesen "sétálgat" a szárazföldön. A függőlegesen álló mangrovegyökereken még egy méter magasságra is felkúszik. Hasi úszójával szilárdan támaszkodik. Perceken belül újra vissza kell térniük a vízbe, hogy benedvesítsék a bőrüket és vizet raktározzanak el ismét . Amikor visszatér a vízbe, elsőként fejének oldalsó részeit meríti be, így tölti fel a "vízzsákot".

Igen jól mozgatható és elforgatható szemei a fejtetőn ülnek. Nagyon jól látnak, szemük alkalmazkodott a víz és a levegő fénytöréséhez. Erősen kidülledt szemeikkel minden irányba körülnézhetnek, ezért kapták a szemforgató nevet. Veszély esetén visszaugrik a vízbe, ha erre nincs lehetősége, akkor beássa magát az iszapba, így rejtőzik el.

Hozzászólások