535
Attribute Type Value

Kezdőlap / Magyarország állatvilága / Madarak / Guvat

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Guvat (Rallus Aquaticus)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Guvat , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Költési területe Észak- és Közép-Európa, valamint Közép-Ázsia, kelet felé egészen az Amur-folyóig. Dél-Európát és Észak-Afrikát vonulás alkalmával látogatja, de már Egyiptomban a ritka téli madarak közé tarozik. Rövidtávú vonuló, de néha áttelel. Nádasok, gyékényes sűrűségek, lápok és mocsarak lakója. Márciustól novemberig tartózkodik Magyarországon, de kis számban át is telel. Rendszeres fészkelő szinte minden vizes élőhelyen.

Testhossza 23-28 centiméter, szárnyfesztávolsága 38-45, testtömege 80-180 gramm közötti. A hím nagyobb, mint a tojó. Az öreg hím felsőteste barna alapon feketetarkának látszik, mert minden toll olajbarna szegélyben végződik. Fejoldala és alsóteste kékes hamuszürke, lágyéka fekete-fehér szalagokkal. Hasa és fara sárgás rozsdaszürke, evezői olajbarnával szegett fakó barnásfeketék; kormánytollai feketék és szintén olajbarnával vannak szegélyezve. Szeme szennyes halványpiros, csőrének orma barnásszürke, a felső káva széle és az alsó káva miniumpiros, lába zöldesbarna.

Táplálékát rovarok, pókok, rákok, puhatestűek, férgek, vízi növények magvai, termései képzik.

Területvédő, fajtársait elüldözi a fészek közeléből. Víz által határolt területre készíti fészkét. Fészekalja 6-11 tojásból áll, melyen mind két szülő kotlik. Április vége és június között kétszer költ. A kikelt fiókák fészekhagyók, már kéthetes korukban önállóan táplálkoznak, 7-8 hetes korukban már repülnek.