599
Attribute Type Value

Kezdőlap / Magyarország állatvilága / Madarak / Havasi partfutó

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Havasi partfutó (Calidris alpina)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Havasi partfutó , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Az Eurázsia északi részén élő madarak Afrikába és Ázsia déli részére vonulnak, az Alaszkában és Kanadában élő egyedek Észak-Amerika déli részére költöznek. Tundrákon, a bokros tundrákig találhatók meg. A leggyakoribb hazánkon átvonuló partfutófaj. Tavaszi vonulása korán, sokszor már március végén elkezdődik, s május végéig húznak át szikeseinken, halastavaikon kisebb-nagyobb csapatai. A májusban vonulók többnyire már fekete hasú, nászruhás példányok, őszi vonulása mint sok más parti madáré már nyár közepén júniusban elkezdődik. Szeptemberben és októberben halad át legnagyobb tömegben, de kisebb-nagyobb csapatai novemberben sőt kedvező időjárás esetén még decemberben is láthatók.
Nem vonul messzire, a Szaharán innen, Afrika északi partjain maradnak legtávolabbra vonuló egyedei. Fészkelőhelyei egyébként Eurázsia északi, főként a boreális zónában húzódnak, de kisebb populáció fészkelnek a Balti-tenger déli partvidékein is.

Átlagos testhossza 16-20 centiméter, szárnyfesztávolsága 38-43 centiméteres, testtömege 35-60 gramm. Nászidőszakban a hasán nagy fekete folt található, télen barnásszürke. Feje, háta és szárnyai világosbarna, sötétebb mintázattal.

Rovarlárvákat, szúnyogokat és apró rákokat keresgél a vízparton, de megeszi a növényi részeket is.

Vízközeli száraz réteken, a földön lévő kisebb mélyedésbe rakja fészkét. Fészekalja 4 tojásból áll, melyen 21-22 napig kotlik.