678
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Emlősök / Korai denevér

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Korai denevér (Nyctalus noctula)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Korai denevér , védett állat , emlősök , Hortobágyi Nemzeti Park

Európa nagy részén megtalálható, elterjedési területe átnyúlik Ázsiába is. Magyarországon nagyon gyakori. A ritkás erdők, kultúrtájak lakója, de sok esetben előfordul a városok panelházainak réseiben is egy-egy kolónia. Inkább a sík vidékeket, széles folyamvölgyeket kedveli, míg a hegyes vidéken ritkább.

Testhossza 6,9-8,2 centiméter, farokhossza 4,1-5,9 centiméter, magassága 1-1,2 centiméter, alkarhossza 4,5-5,5 centiméter és testtömege 15-40 gramm. Robusztus alkatú, széles, domború orral. Füle rövid, lekerekített. Fülfedője szintén rövid, ívelt, végén jóval szélesebb, mint a tövén. A felkar alatt vitorlája erősen szőrözött. Szárnya hosszú, keskeny, az utolsó farokcsigolya csúcsa túlér a farkvitorlán. Testszőrzete egyöntetű vörösbarna. Hátsó karmán sarkantyúkaréja van.

Már alkonyatkor vadászik. Az apróbb rovarok mellett méretes bogarakat, molylepkéket, egyenesszárnyúakat is elfogyasztanak. A táplálék mennyisége éjszakánként a testtömeg 30-40 százalékát is kiteheti. Főleg odúlakó, de rendkívüli alkalmazkodóképessége miatt újabban gyakran panelházak réseiben is megtelepszik. Szálláshelyeiken gyakran hangosan civakodnak. Hangja nagyon éles és erős. Az odúban lakó kolóniák elérhetik a 30-40-es példányszámot is. A telet is az odvakban töltik, így gyakran esnek áldozatul a téli favágások alkalmával. Telelőkolóniái akár 1000 példányt is számlálhatnak. Ősszel 500-1600 kilométert vonul, hogy elérje a nyári, illetve a téli szállásként szolgáló faodvakat. Naponta 20-40 kilométert tesz meg.

Európai viszonylatban a denevérek első számú ellensége a gyöngybagoly és a macskabagoly. Városokban a lakók nehezen viselik el éles hangja és piszka miatt, ezért sok esetbe fordul elő, hogy az ott tanyázó kolóniákat kiirtják. Esetenként a kabasólyom, a nyest, a nyuszt és a házimacska fog el egy-egy példányt közülük. Utóbbiak inkább a szálláshelyen pihenőket pusztíthatják. A denevéreket is - mint a legtöbb állatot - a természetes élőhelyek eltűnése veszélyezteti.