560
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Cserregő nádiposzáta

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Cserregő nádiposzáta (Acrocephalus scirpaceus)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Cserregő nádiposzáta , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában költ, északon Skandináviáig és Nagy-Britannia déli részéig, keleten pedig Délkelet- és Közép-Ázsiáig húzódó területein honos. Nádasok, gyékényesek lakója. A trópusi Afrikában telel át. Magyarországon rendszeres fészkelő, áprilistól szeptemberig tartózkodik hazánkban.

Testhossza 12-13 centiméter, szárnyfesztávolsága 17-21 centiméter, testtömege 9-12 gramm. A tollazat mindkét nemnél egyforma. Nehéz megkülönböztetni az énekes nádiposzátától, de háta többnyire inkább vörösesbarna, hasa pedig világos. Feje csúcsos, a madár torka fehér. Csőre valamivel finomabb, mint az énekes nádiposzátáé. A sötétbarna láb ujjain hosszú, horgas karmok vannak, melyekkel a madár átfogja az ágakat. A fiókák, mint minden énekesmadár-fióka, csupaszon bújnak ki a tojásból. Az első tollazat élénkebb rozsdabarna, mint a felnőtt madaraké; a szájüreg és a torok élénksárga.

A madár félénk, elrejtőzve él. Tápláléka rovarok és pókok. Akár 12 évig is elélhet.

Ivarérettségét egyéves korban éri el. A költési időszak délen május-június között, északon július-augusztus között van. Évente egyszer költ. A fészekalj 3-5, de rendszerint 4 csillogó, halványzöld, sötét pettyes tojásból áll. A tojásokon mindkét szülő kotlik 11-12 napig. A fiatal madarak 11-13 nap múlva repülnek ki.