464
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Feketanyakú vöcsök

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Feketanyakú vöcsök (Podiceps nigricollis)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Feketanyakú vöcsök , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában, Ázsiában, Dél-Amerika északi részen és Észak-Amerika nyugati részén él. Kedveli a sekély mocsarakat, de megtelepszik a halastavaknál is. Rendszeres fészkelő madarunk, bár megtelepedése az adott fészkelőhelyeken rendszertelen. Kedveli a frissen elárasztott területeket, ahol akár telepesen költ, majd egyik évről a másikra hirtelen eltűnik. Március-november hónapokban fordul elő hazánkban, de akár át is telelhet. Vonuló madár, az európai állomány Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger mellett telel.

A fajra a 30 centiméteres átlagos testhossz és 56-60 centiméteres szárnyfesztávolság jellemző, tömege 200-450 gramm. Nászruhában fekete a nyaka, vörösessárga tollpamacs van a feje két oldalán. Szeme piros. Télen a hát sötétszürke, a nyak és az oldalak világosabb szürkék, az arc fehér, a csúcsos fejtető pedig fekete színű. A szárnyak sötétek, kivéve a másodrendű evezőket és a mellkast, ami fehér (ezek csak röptében látszanak).

Víz alá bukva, sebes úszással szerzi vízirovarokból, rákokból, csigákból, halakból és növényi részekből álló táplálékát.

Május-júniusban költ, előfordul második költés is. Fészke növényekből épül és első ránézésre úgy néz ki, mint egy ágakból és levelekből álló úszó törmelék halom. Gyakran telepeket alkot, ezek néhány tucat párból állnak. A tojó évente egyszer vagy kétszer 3-4 tojást rak. 21 napig kotlik. A költés kb. 3 hétig tart és mindkét szülő részt vesz benne. A fiókák fészekhagyók, ennek ellenére a szülők az első pár hétben a hátukon viszik őket.

Magyarországon ritka, de ennek ellenére Európában helyzete nem kedvezőtlen, az európai populáció lassan növekszik. A faj védelme és helyzetének megtartása szempontjából azonban nélkülözhetetlen a vízi élőhelyek megőrzése. A tengereken telelő állatok sajnos sokszor áldozatul esnek az olajszennyezéseknek.