520
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Fülemülestike

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Fülemülestike (Acrocephalus melanopogon)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Fülemülestike , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európa és Ázsia déli részén él. Telelni Afrika északnyugati részére, Indiába és Arábiába vonul. Márciustól októberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő. Állománya 600–1000 példány. Nádasokban él, azoknak is a nyíltabb, gyékénnyel, sással kevert részein. Értékeli az elfekvő nádhalmokat ahol ugrándozhat a szálak között.

Hossza 12–13 centiméter, szárnyfesztávolsága 15–17 centiméter, testtömege 10-17 gramm. A felnőtt madarakon a homlok és a fej teteje fekete, ez kiemeli a tarkó felé kiszélesedő szemöldöksáv fehér színét.. A fülemülesitke dolmánya, háta, oldala és mellkasa vörösesbarna, a dolmányon fekete csíkos. A torok, a has és a szárnyak alsó fele fehér, a farok vörösesbarna-fekete. A barnás-fekete szárnyfedők és kézevezők felülről vörös, alulról fehér csíkosak. Kopással az egész tollazat világosabb lesz. A csőr sötétbarna, az alsó csőrkáva kissé világosabb, a lábak barnák, vagy szürkésbarnák. A fiatalok hasonlítanak a felnőttekre, de több bennük a vörös szín.

Szúnyogokkal, árvaszúnyogokkal, vízilegyekkel, más vízirovarokkal és lárváikkal táplálkozik.

A fészket márciusban kezdik el építeni, az első költés pedig áprilisban van. A fészek a nádasban található anyagokból készül, virágokból, nádból, gyékényből, sásból és pehelytollakkal bélelt. Néha ágakhoz rögzítik és a víz fölött van, máskor védett helyen bokrok, vagy egy ottfelejtett szalmaköteg alatt. Fészekalja 3–6 tojásból áll, melyen 13–15 napig kotlik. Évente kétszer rak fészket, a második költés júniusban van.