995
Attribute Type Value

Kezdőlap / Tájvédelmi körzetek és élőviláguk / Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet / Védett és fokozottan védett állatok / Hüllők / Elevenszülő / Hegyi gyík

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Elevenszülő / Hegyi gyík (Zootoca vivipara)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Elevenszülő / Hegyi gyík , védett állat , hüllők , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

Európa és Ázsia mérsékelt és hideg égövi területein él északon a 70° szélességi körig. Ázsiában az Amur, a Bajkál-tó és Szahalin által határolt régióban találkozhatunk vele. A Kárpát-medencén kívüli területeken elsősorban hegyvidéki faj, Magyarországon eddig kizárólag síkvidéken került elő. Hazánkban a jégkorszaki reliktum fajok közé tartozik. Jellemző a Hanságban, Bátorligeten, a Szatmár-Beregben, de Ócsa - Dabas térségéből is ismert előfordulása. Tőzeglápokon, nedves erdőszéleken, kaszálóréteken, vizenyős erdőkben fordul elő. A Kárpát-medencén kívül elsősorban hegyvidéki faj, de itt is elsősorban a nedves réteket, kaszálókat népesíti be.

Kistermetű, robosztus testfelépítésű gyík. Legfeljebb 16-18 centiméteres hosszúságot ér el. Farka - mely a teljes hossz több mint 60%-át teszi ki - csak a közepétől kezd elvékonyodni. A hát vörösesbarna vagy szürkésbarna. A gerinc vonalában feketésbarna csík húzódik végig, amely a faroktő után tűnik el. A hát és az oldal találkozásánál sötétbarna foltokból álló sor húzódik, melyek között sárgásbarna pontsor fut le majdnem a farok végéig. Az oldalakon barnás sáv látható, melyet sárgásfehér pettyekből álló csík szegélyez. A hasoldal inkább sötét, a piszkos sárgától a téglavörösig változik és kisebb - nagyobb fekete pettyekkel tarkított. Egyes példányoknak a hasa fekete, ugyanezeknél a hátoldal is ilyen színű. A nemek a színük alapján alig különíthetők el, bár a narancssárga vagy téglavörös hasúak inkább a hímek közül kerülnek ki. A két nem között méretbeli különbség sincs. A fiatalok színe hasonlít az öregekéhez.

Március végén, április elején jön elő a telelésből, és április végén, május elején párzik. A nőstény a tojásokat a testében hordozza, így azokból a fiatalok a lerakás után - júliusban, vagy augusztus elején - nagyon gyorsan mintegy fél óra alatt kelnek ki. Innen származik egyébként tévesen az elevenszülő elnevezés, amely így nem valódi elevenszülés. A kis gyíkok 4,5-6 cm hosszúak és kibújásuk után önálló életet kezdenek. Az elevenszülő gyík nappal aktív. Éjszaka és kedvezőtlen időjárás esetén kő alatt, rágcsálók járataiban, üregekben, gyökerek alatt pihen. Miután az élőhelyei hűvös, nyirkos területek, sokszor találkozhatunk vele a gyíkok számára kedvezőtlennek tűnő időjárású napokon is, borús, szemerkélő esős időben. Téli álomra október elején-végén, mélyen a földbe vagy gyökerek, vastag mohaszőnyeg alá bújik. Tápláléka elsősorban földigilisztákból, csigákból, meztelen csigákból áll, de rovarokat is szívesen fogyaszt.

Természetes ellenségei a rézsikló, és ahol együtt él vele, ott a keresztes vipera. Madarak is megfogják, különösen sokat zsákmányolnak a fiatalok közül, melyek jelentős része nem éri meg a következő évet.