919
Attribute Type Value

Kezdőlap / Tájvédelmi körzetek és élőviláguk / Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet / Védett és fokozottan védett állatok / Ízeltlábúak / Zöld acsa

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Zöld acsa (Aeshna viridis)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 FT

Címkék: Zöld acsa , védett állat , ízeltlábúak , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

Nyugat-szibéiriai, Európában egy nagyon szűk sávban, a Benelux államok és Magyarország vonalától ÉK-K irányban, többnyire foltokra szakadozott areában található meg. Nálunk jelenleg csak az ország ÉK-i területein van jelentősebb tenyésző állománya.

Morotvák, holtágak, nem áramló vizű csatornák adják lárvális élőhelyeit, ahol a kolokán levélrózsájában fejlődnek - nálunk feltehetően két évig - a lárvák. A nőstény tojásait ismereteink szerint ebbe a növénybe helyezi. A faj nálunk areájának déli szegélyén van, mai ismereteink szerint a Dunántúlon csak szórvány előfordulási adatai vannak, a Kis-Balatonról - ahol előzőleg komoly népessége volt - évek óta nem került elő. Júliustól kezdve jelenik meg, nagyjából szinkronizáltan kel. A melegebb időszakban nappal nem mutatkozik, csak szürkületkor jön elő és szinte a teljes besötétedéskor is repül még (arányítva ennek a fajnak kiemelkedően nagy a szeme a többihez viszonyítva!). Ilyenkor az élénk színezetű potroh mintázat szinte világít. Az őszi időszakban már nappal is mutatkozik.

A hím tora zöld alapszínű, potroha zöld-fekete-kék mintázatú. A nőstény potroha zöld alapon barnás foltozású.

Kolokános élőhelyek degradációja, eutrofizáció, vízszint süllyedés veszélyeztető rá nézve. Az elmúlt tíz évben erőteljes visszaszorulása tapasztalható, főleg a Dunántúlon.