1391
Attribute Type Value
input object[eZSimplifiedXMLInput] Object
>input_xml string 'Johannesburg-ban eltörölték a rinocérosz szarv kereskedelmi tilalmát a Dél-Afrikai Köztársaság területén belül. Az export még mindig tiltott!'
>aliased_type boolean false
>aliased_handler object[eZSimplifiedXMLInput] Object
>edit_template_name string 'ezxmltext'
>information_template_name string 'ezxmltext'
output object[eZXHTMLXMLOutput] Object
>output_text string '

Johannesburg-ban eltörölték a rinocérosz szarv kereskedelmi tilalmát a Dél-Afrikai Köztársaság területén belül. Az export még mindig tiltott!

'
>aliased_type boolean false
>aliased_handler object[eZSimplifiedXMLInput] Object
>view_template_name string 'ezxmltext'
pdf_output object[eZPDFXMLOutput] Object
>output_text string ' Johannesburg-baneltöröltékarinocéroszszarvkereskedelmitilalmátaDél-AfrikaiKöztársaságterületénbelül.Azexportmégmindigtiltott! '
>aliased_type string 'ezpdf'
>aliased_handler object[eZSimplifiedXMLInput] Object
>view_template_name string 'ezxmltext'
xml_data string '
Johannesburg-ban eltörölték a rinocérosz szarv kereskedelmi tilalmát a Dél-Afrikai Köztársaság területén belül. Az export még mindig tiltott!
'
is_empty boolean false

Kezdőlap / Magazin / Állat-és természetvédelem / Újra legális a rinocéroszszarv kereskedelem

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Újra legális a rinocéroszszarv kereskedelem a Dél-Afrikai köztársaságban

Biztonsági tiszt tart egy rinocérosz szarvat

Kínában és Vietnámban nagy az igény
 az orrszarvú szarvakra
(Forrás: Roberto Schmidt AFP/GETTY IMAGES)

Johannesburg-ban eltörölték a rinocérosz szarv kereskedelmi tilalmát a Dél-Afrikai Köztársaság területén belül. Az export még mindig tiltott!

Egy hónappal a franciaországi Thoiry állatkertben történt brutális rinocérosz-gyilkosság után a Dél-Afrikai Köztársaság fővárosában Johannesburgban úgy döntött a vezetés, hogy újra engedélyezik a belföldi orrszarvú szarv kereskedelmet. A döntés egy hosszadalmas jogi csata után született, és számos kérdést vet fel a a többmillió fontos rhino-ipar jövőjével kapcsolatban.

A legfőképp amiatt okoz agodalmat ez a változtatás, hogy lehetséges, hogy kizárólag a jól jövedelmező, de illegális orrszarvú szarv kereskedelmet segíti, ami az orvvadászatoz nagymértékű növekedéséhez vezetett, ami az elmúlt évtizedben a rinocéroszok számának drasztikus csökkenését okozta. A Traffic - wildlife trade monitoring network - adatai szerint 2007-ben 13 orrszarvút öltek meg, 2008-ban ugyan ez az adat már 83 volt, és 2014-ben már több mint 1200 orrszarvú lelte halálát.

large
Attribute Type Value
url string 'var/ezwebin_site/storage/images/media/images/egy-or-segit-egy-orrszarvunak-kenyaban/22202-1-hun-HU/Egy-or-segit-egy-orrszarvunak-Kenyaban_large.jpg'
dirpath string 'var/ezwebin_site/storage/images/media/images/egy-or-segit-egy-orrszarvunak-kenyaban/22202-1-hun-HU'
filename string 'Egy-or-segit-egy-orrszarvunak-Kenyaban_large.jpg'
suffix string 'jpg'
basename string 'Egy-or-segit-egy-orrszarvunak-Kenyaban'
alternative_text string 'Egy őr segít egy orrszarvúnak Kenyában'
name string 'large'
sub_type boolean false
timestamp integer 1705365889
alias_key string '3448122496'
mime_type string 'image/jpeg'
override_mime_type boolean false
info boolean false
width integer 360
height integer 225
is_valid boolean true
is_new boolean false
full_path string 'var/ezwebin_site/storage/images/media/images/egy-or-segit-egy-orrszarvunak-kenyaban/22202-1-hun-HU/Egy-or-segit-egy-orrszarvunak-Kenyaban_large.jpg'
original_filename string 'Wardens help a rhino in Kenya CREDIT_REUTERS_THOMAS MUKOYA.jpeg'
text string 'Egy őr segít egy orrszarvúnak Kenyában'
filesize integer 18154
Egy őr segít egy orrszarvúnak Kenyában

Egy őr segít egy orrszarvúnak Kenyában (Forrás: REUTERS/THOMAS MUKOYA)

A drámaian megnövekedett orvgyilkosság valószínűsíthetően a hasonló mértékben növekedő igényeknek köszönhető, ami elsősorban Vietnámban és Kínában van jelen. Vietnámban az egészség szimbóluma, valamint szerintük képes a test méregtelenítésére. Kiegészítő kezelésként alkalmazzák olyan súlyos betegségek esetén is mint a rák (kemoterápia mellett) vagy akár a hétköznapi másnaposság.

A fejlődő vietnámi gazdaságban, a virágzó közeposztálynak köszönhetően az orrszarvú szarv nagyon keresett, de elkészeptően drága is. "Nagyon gyakran megjelenik státuszszimbólumként, mivel olyan ritka és nehéz beszerezni," mondja Susie Offord-Woolley, a Save the Rhino jótékonysági alap ügyvezető igazgatója.

Visszatérve Dél-Afrikára a vélemények továbbra is megoszlanak a 2009-ben betiltott belföldi kereskedelem tilalmának feloldásával kapcsolatban. A nemzetközi kereskedelem 1977 óta tilos, és továbbra is az.

A legalizáció stabil támogatói körét a magán rinocérosz tulajdonosok alkotják, akik az ország lakooságának 40%-át teszik ki, közel 6500 fehér vagy fekete orrszarvút birtokolnak.  Nekik meggyőződésük, hogy az iparág legitimizálása csökkenti az orvvadászat kockázatát, valamint valamennyi összeget a befolyt bevételekből az ország a jelenlegi állomány megőrzésére tudna fordítani.

A tiltás feloldása lehetővé teszi a tulajdonosoknál több év alatt felgyülemlett készletek értékesítését.

A magán orrszarvú tartók lobbizták ki ezt a törvénymódosítást, akiknek több milliárd rand-juk áll a raktáraikban rinocérosz szarvak formájában.

"Hiszünk benne, hogy lényegesen alacsonyabb áron tudjuk eladni a rinocérosz szarvakat, mint amennyiért azt a feketepiacon be lehet szerezni" - mondta Pelham Jones a Magán Orrszarvú Tulajdonosok Egyesületének (Private Rhino Owners Association) elnöke.

"Tehát az illegális kereskedelemnek olymódon kell erre reagálnia, hogy az egyetlen módja annak, hogy megmaradhassanak az üzletben, hogy a megpróbálják aláásni és ellehetetleníteni a legális kereskedelmet. Hiszünk benne, hogy ez sok illegális szereplőt kiszorít majd a piacról."

A magántulajdonos szerint a piac szigorúan ellenőrizve lesz, szigorú DNS nyilvántartással és egyéb technikai eszközökkel, engedélyeket kell beszerezni a kereskedelemhez, valamint követhető lesz minden eladott szarv útja, eredete. Jones szerint ez a biztonsági ellenőrzés lehetővé teszi, hogy megállítsák a belföldiről nemzetközi piacra szivárgást, valamint a vásárlók is készlet-ellenőrzések tárgyát képezik annak biztosítása érdekében, hogy minden rendben legyen.

Az olyan szervezetek számára, mint a Save the Rhino, itt van a probléma. Az ilyen kiterjedt ellenőrzések és jogszabályok az orrszarvú tulajdonosok keze alól kikerül, és a kormány és a bűnüldöző szervek hatáskörébe tartoznak, ahol a megfelelő eljárások időt igényelnek a telepítésre, és rengeteg erőforrást foglalnak le.

large
Attribute Type Value
url string 'var/ezwebin_site/storage/images/media/images/a-malajziai-rendorseg-bemutat-nehany-lefureszelt-rinocerosz-szarvat/22206-2-hun-HU/A-malajziai-rendorseg-bemutat-nehany-lefureszelt-rinocerosz-szarvat_large.jpg'
dirpath string 'var/ezwebin_site/storage/images/media/images/a-malajziai-rendorseg-bemutat-nehany-lefureszelt-rinocerosz-szarvat/22206-2-hun-HU'
filename string 'A-malajziai-rendorseg-bemutat-nehany-lefureszelt-rinocerosz-szarvat_large.jpg'
suffix string 'jpg'
basename string 'A-malajziai-rendorseg-bemutat-nehany-lefureszelt-rinocerosz-szarvat'
alternative_text string 'A malájziai rendőrség bemutat nehány lefűrészelt rinocérosz szarvat'
name string 'large'
sub_type boolean false
timestamp integer 1705365889
alias_key string '3448122496'
mime_type string 'image/jpeg'
override_mime_type boolean false
info boolean false
width integer 360
height integer 225
is_valid boolean true
is_new boolean false
full_path string 'var/ezwebin_site/storage/images/media/images/a-malajziai-rendorseg-bemutat-nehany-lefureszelt-rinocerosz-szarvat/22206-2-hun-HU/A-malajziai-rendorseg-bemutat-nehany-lefureszelt-rinocerosz-szarvat_large.jpg'
original_filename string 'Malaysian police display a haul of seized rhino horns CREDIT_EPA_FAZRY ISMAIL.jpeg'
text string 'A malájziai rendőrség bemutat nehány lefűrészelt rinocérosz szarvat'
filesize integer 17810
A malájziai rendőrség bemutat nehány lefűrészelt rinocérosz szarvat

A malájziai rendőrség bemutat nehány lefűrészelt rinocérosz szarvat. (Forrás: EPA/FAZRY ISMAIL)

"Alapesetben nem lenne kifogásunk a kereskedelemmel," - mondja Cathy Dean, a "Save the Rhino" vezérigazgatója, "Az aggodalmunk az, hogy a megfelelő feltételek nem állnak rendelkezésre annak biztosítása érdekében, hogy rendben történjen."

Egy másik kérdés, pontosan ki fogja megvásárolni az orrszarvot. A hazai piac a nemzetközi kereslethez képest korlátozott, ezért várható, hogy a vásárlók spekulánsok, remélve, hogy a nemzetközi kereskedelem hamarosan megengedett lesz. Bárki számára, akinek befektetési ambíciói vannak, biztosan ez a végső célja. Akár hogy is nézzük, a dél-afrikai belföldi kereskedelem legalizálása tehát egy próba. De ha rosszul sül el, a következmények szörnyűek lehetnek.

"Várakozásaim szerint lesznek a rendszerben kiskapuk, amiket ki is használnak majd" Monja Dean. "Ha ez megtörténik, akkor ez egy hatalmas öngól lesz, és [a magán kereskedők] saját magukat lövik lábon, mert ez egészen biztosan minden esélyt elvesz attól, hogy a nemzetközi kereskedelem valaha is bármilyen formában engedélyezett legyen."

Ha ez megtörténik, akkor jó esély van rá, hogy a faj fenntartása és döntő fontosságú védelme összeomlik vele. Jones azt mondja, hogy az orrszarvú utánpótlás drága üzlet, és ez a magánszemélyeknek milliárdos költséggel jár.

A félő tehát az, hogy ha a nem lehetséges a megterülés beruházáson, akkor a fajt egyszerűen túl drága lesz megvédeni. És ha ez a helyzet, akkor az orrszarvú maga lesz a végső ár.

(forrás: http://www.telegraph.co.uk)