1300
Attribute Type Value
input object[eZSimplifiedXMLInput] Object
>input_xml string 'Ha a jégtakaró olvadása ilyen mértékben folytatódik 2030-ra már csak emlék lesz az Északi sarki jégtakaró. Az eddigi legmagasabb olvadási értékek felét az elmúlt 10 évben mérték.'
>aliased_type boolean false
>aliased_handler object[eZSimplifiedXMLInput] Object
>edit_template_name string 'ezxmltext'
>information_template_name string 'ezxmltext'
output object[eZXHTMLXMLOutput] Object
>output_text string '

Ha a jégtakaró olvadása ilyen mértékben folytatódik 2030-ra már csak emlék lesz az Északi sarki jégtakaró. Az eddigi legmagasabb olvadási értékek felét az elmúlt 10 évben mérték.

'
>aliased_type boolean false
>aliased_handler object[eZSimplifiedXMLInput] Object
>view_template_name string 'ezxmltext'
pdf_output object[eZPDFXMLOutput] Object
>output_text string ' Haajégtakaróolvadásailyenmértékbenfolytatódik2030-ramárcsakemlékleszazÉszakisarkijégtakaró.Azeddigilegmagasabbolvadásiértékekfelétazelmúlt10évbenmérték. '
>aliased_type string 'ezpdf'
>aliased_handler object[eZSimplifiedXMLInput] Object
>view_template_name string 'ezxmltext'
xml_data string '
Ha a jégtakaró olvadása ilyen mértékben folytatódik 2030-ra már csak emlék lesz az Északi sarki jégtakaró. Az eddigi legmagasabb olvadási értékek felét az elmúlt 10 évben mérték.
'
is_empty boolean false

Kezdőlap / Magazin / Állat-és természetvédelem / A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

Ha a jégtakaró olvadása ilyen mértékben folytatódik 2030-ra már csak emlék lesz az Északi sarki jégtakaró. Az eddigi legmagasabb olvadási értékek felét az elmúlt 10 évben mérték.

A Jegesmedvék veszélyben című WWF-jelentés, amely a Földön élő 22 000 jegesmedvét veszélyeztető tényezőket vizsgálja, rámutat arra, hogy az első számú tényező, amely fennmaradásukat fenyegeti, a globális felmelegedés. A jegesmedvéknek egyre nagyobb távokat kell megtenniük úszva két jégtábla között. Sok állat pusztul el végkimerülésben a az út megtétele közben és sok anyaállat veszíti így el bocsait is.

large
Attribute Type Value
url string 'var/ezwebin_site/storage/images/media/images/icebear/5215-1-hun-HU/icebear_large.jpg'
dirpath string 'var/ezwebin_site/storage/images/media/images/icebear/5215-1-hun-HU'
filename string 'icebear_large.jpg'
suffix string 'jpg'
basename string 'icebear'
alternative_text string ''
name string 'large'
sub_type boolean false
timestamp integer 1705422229
alias_key string '3448122496'
mime_type string 'image/jpeg'
override_mime_type boolean false
info boolean false
width integer 360
height integer 360
is_valid boolean true
is_new boolean false
full_path string 'var/ezwebin_site/storage/images/media/images/icebear/5215-1-hun-HU/icebear_large.jpg'
original_filename string 'icebear.jpg'
text string ''
filesize integer 23086
icebear

A tengeri jégtakaró rendkívül fontos a jegesmedvék számára, hiszen ez a fő vadászterületük. Mivel a tengeri jég tavasszal korábban olvad, így a medvék kénytelenek korábban a szárazföldre menni. Ahogy csökken a jegesmedvék vadászterülete, egyre kevesebbet tudnak elejteni fő zsákmányukból, a fókából, így kevesebb zsírtartalékot tudnak felhalmozni, és kisebb lesz a testsúlyuk az év hátralévő időszakára. Az anyamedvék így szoptatni sem tudnak rendesen, és egyre kevesebb jegesmedvekölyök marad életben.

A sarkkör lakói már érzékelnek is néhányat a klímaváltozás hatásaiból: az elmúlt száz évben 5°C-kal növekedett a levegő átlaghőmérséklete, a sarki jégtakaró kiterjedése viszont 6%-kal csökkent. Ez utóbbi az elmúlt húsz év "eredménye".

Az Északi-sark olyan ütemben alakul át, hogy nincs vesztegetni való időnk: a globális felmelegedést okozó gázkibocsátást sürgősen csökkentenünk kell. Jelenleg az egyetlen jogi eszköz, ami védelmet nyújthat a globális felmelegedés ellen, a Kiotói Egyezmény, amely a következő évtizedre azt tűzte ki célul, hogy a fejlett országok gázkibocsátásukat 5%-kal csökkentsék.

És mi mit tehetünk?

Életmódunk, fogyasztási szokásaink megváltoztatásával sok dolgot tehetünk a globális felmelegedés megelõzéséért. Legyünk mértékletes vásárlók. Keressük a környezetbarát termékeket , megoldásokat. Ezek sokszor a pénztárcánk barátai is!

A klímaváltozáshoz természetesen a hulladéktermelésnek is köze van. Az összefüggés nagyon egyszerű és egyértelmű. A hulladék - lényegét tekintve - kidobott anyag és energia. Minden termék nyersanyagainak beszerzése, legyártása, szállítása, használata, illetve a belõle keletkezõ hulladék ártalmatlanítása üvegházhatású gázok kibocsátásával jár. Ha kevesebb hulladékot termelünk, akkor anyagot és energiát takarítunk meg. A hulladék elkerülésével vagy mérséklésével, tehát pl. hulladékmegelõzéssel és újrafeldolgozással csökkenteni lehet a klímaváltozás mértékét. Gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

Szigeteljük megfelelően házunkat , így spórolhatunk a fűtéssel is!

Használjunk energiatakarékos izzókat , ezzel pénztárcánkat is kíméljük!

Részesítsük előnyben a tömegközlekedést , biciklizést  az autózással szemben!

Új háztartási gép vásárlásakor válasszuk az energia- és víztakarékosabbat !

Ha nem használjuk, kapcsoljuk ki! A készenléti állapotban tartott eszközök energiafogyasztása az USA-ban évente 50 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős.

Komposztáljunk! Évente saját súlyunk tízszeresének megfelelő tömegű szemetet dobunk el. Az elszállított szemét 60%-a lerakóba kerül, ahol a baktériumok metánt fejlesztenek, ami szintén erősen üvegházhatású gáz. Az élelmiszerhulladék kétharmada komposztálható, így csökken a káros gázkibocsátás, és a komposztból táplálékhoz jutnak növényeink.

Az élelmiszertermelés és szállítás évente és fejenként kb. 4 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. A környezet védelme érdekében fogyasszunk minél több helyi terméket!

Csökkentés, újrafelhasználás, újrafeldolgozás legyen a jelszó! Angolul ez a 3R program (reduce, reuse, recycle). Legfontosabb a csökkentés. Egyre több csomagolóanyagot, reklámszemetet dobunk ki, rengeteg felesleges tárgyat veszünk a reklámok hatására. Újra felhasználni természetesen nem lehet mindent, de például a műanyag szatyrok többszöri használatával rengeteget lehet spórolni. Ha Nagy Britanniában mindenki kétszer használja a műanyag szatyrot, akkor évente 4 millió szatyor gyártása válik feleslegessé.

Mindezzel nem csak a jegesmedvéken segítünk, hanem hozzájárulunk ahhoz is, hogy csodálatos világunk élhető maradjon.

Hozzászólások