62
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Nemzeti parkok és élőviláguk

A nemzeti parkok elsődleges feladata a biológiai sokféleség és a természeti rendszerek zavartalan működésének fenntartása. Olyan területek, melyek természeti adottságaikban lényegesen nem változtak meg. A növény- és állatvilág védelmén kívül földtani, víztani, tájképi és kultúrtörténeti értékeket is védenek. Területük megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól. A nemzeti parkok feladatai közé tartozik az oktatás, tudományos kutatás elősegítése, emellett a szabadidős tevékenységnek, a felüdülésnek is teret adnak.

A Yellowstone Nemzeti Park a világ legrégibb nemzeti parkja, 1872-ben alapították.

1909.május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban.1999 óta ezen a napon ünneplik az európai nemzeti parkok napját.

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park rendeltetése, hogy védje és fejlessze a puszta jellegzetes természeti értékeit, őrizze a Hortobágy sajátos pusztai tájképét, növény- és állatvilágát. Biztosítja a Hortobágy különleges madárvilágának háborítatlan fészkelését és vonulását. A nemzeti park hiteles formában őrzi a hagyományos pusztai életformát, a kiveszőben lévő ősi magyar állatfajtákat és a Hortobágy történelmi emlékeit. Címerállata a daru.