740
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Emlősök / Keleti cickány

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Keleti cickány (Crocidura suaveolens)

Védett
Eszmei értéke: 2 000 Ft

Címkék: Keleti cickány , védett állat , emlősök , Hortobágyi Nemzeti Park

A keleti cickány Eurázsia nagy részén megtalálható a mérsékelt éghajlati övben. A Kárpát-medencében a Tiszántúlon fordul elő. Erdőkben, cserjésekben, folyó- és tengerpartokon, valamint az emberi településeken egyaránt megtalálható.

A keleti cickány testhossza 5,0-8,8 cm, farokhossza 2,8-4,2 cm, testmagassága 1,0-1,2 cm. Testtömege 3-6 gramm. Bundája hátán szürkés vörös, hasán szürkés-sárga. Sötétebb felső része és világos alsó része között nincs éles az átmenet. Farkán a lelapuló szálak mellett hosszú, szálkás szőrszálak meredeznek. Feje megnyúlt, pofája hegyes, bajuszszőrei hosszúak, orra állandó mozgásban van. Szemei kicsik, fülei kicsit kiemelkednek ki a bundájából. Fogai teljesen fehérek.

A keleti cickány gerinctelenekkel és kisebb gerincesekkel táplálkozik. Táplálékát elsősorban földigiliszták és különféle rovarok alkotják. Növényi részeket szinte egyáltalán nem fogyaszt. A cickányok anyagcseréje testméretükkel fordítottan arányos. Minél kisebb egy állat, testfelülete a tömegéhez képest annál nagyobb, és így hővesztesége is nagyobb, ezért állandó kalóriafelvételre van szüksége. A cickányok éjszaka és nappal is aktív állatok, hiszen naponta testsúlyuk kétszeresének megfelelő táplálékot kell felvenniük. Ha nem találnak elég táplálékot, sajátságos merev állapotba jutnak.

A keleti cickány évente 3-4 alkalommal szaporodik, szaporodási időszaka áprilistól szeptemberig tart. Vemhességi ideje 27-30 nap, utódainak száma ellésenként 3-5. A kölykök nagyon aprók, lárvaszerűek, teljesen csupaszok, szemük és hallójáratuk zárt. Testtömegük 0,45-1 gramm. A kölykök 17-22 napig szopnak. Ivarérettségüket 4-6 hónapos korban érik el. Élettartamuk 2,5-3 év.

Ellenségei a különféle baglyok, róka, menyétfélék, sikló, vipera és a házimacska.