190
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Ízeltlábúak / Szongáriai cselőpók

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis)

Védett
Eszmei értéke: 2 000 Ft

Címkék: Szongáriai cselőpók , ízeltlábúak , pókok , védett állat , Hortobágyi Nemzeti Park

Elsődlegesen a szikes pusztákon, valamint az ezekkel szegélyes kötöttebb homoktalajokon él. 

Akár 4 cm-es testhosszával Magyarország legnagyobb termetű pókfaja. Lábait kiterjesztve akár a 10 cm-es átmérőt is elérheti. Méltán nevezte Kolosváry Gábor 1931-ben, a Természet című folyóiratban a „mi madárpókunknak”.

Színük általában barna, szürke, illetve ezek különféle árnyalatai, esetenként narancs-barna. Hatalmas csáprágóik színe világos- vagy sötét narancs, alsó és felső részük fekete. Termete, alakja, szőrös külseje akárcsak óriási csáprágói félelmetessé teszik.

Éjszaka és nappal is aktív, de inkább csak alkonyatkor merészkedik elő vadászni. Földbe fúrt, 30–40 cm mély, függőleges üregekben él, melynek falát hálójával erősíti meg. Rendszerint ebben az üregben figyel, és áldozatát hirtelen rohammal kapja el. Nem sző fogóhálót, hanem gyors futással, ugrásokkal és lesből támadással ejti el zsákmányát. Peterakás után előfordulhat, hogy a járat bejáratát lezárja utódainak védelme érdekében. Kicsinyeit első vedlésükig az hátán hordozza.