910
Attribute Type Value

Kezdőlap / Tájvédelmi körzetek és élőviláguk / Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet / Védett és fokozottan védett állatok / Ízeltlábúak / Mocsári szitakötő

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Mocsári szitakötő (Libellula fulva)

Védett
Eszmei értéke: 2 000 FT

Címkék: Mocsári szitakötő , védett állat , ízeltlábúak , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

Pontomediterrán, Közép-Európa és a Balkán területén fordul elő. Nálunk országszerte előfordul, de meglehetősen szórványos és többnyire nem túl nagy az egyedszáma. Kedvelt élőhelyei hűvös, lápos, mocsaras állóvizek, lassan áramló kisvízfolyások, tőzeges csatornák, átöblítődő víztestek.

Hossza 40-42 mm. A nőstény és a fiatal hím sárgásbarna, sötét foltokkal. Az ivarérett hím potroha hamvas kék, az utolsó három potrohszelvénye fekete. Szárnyának alapi részén egy sötétbarna folt van. A nőstény szárnya elülső részén narancssárgás, a szárny csúcsán kis barna folt található.

Territoriális, a hím a reggeli órákban foglalja el a területet, amelyet a nap során őriz a betolakodóktól.

A párzás növényi szárak alsó részén történik, negyed óráig tart. A nőstény ezt követően nyílt vízbe rakja tojásait, melyek az üledékben maradnak a lárva kikeléséig. A lárva általában két évig fejlődik, ragadozó életmódot folytat, apró vízi gerinctelenekkel táplálkozik. Szinkronizált kirepülésű faj. A repülési időszak rövid, májustól július elejéig tart.