904
Attribute Type Value

Kezdőlap / Tájvédelmi körzetek és élőviláguk / Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet / Védett és fokozottan védett állatok / Ízeltlábúak / Tiszavirág

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Tiszavirág (Palingenia longicauda)

Védett
Eszmei értéke: 2 000 Ft

Címkék: Tiszavirág , védett állat , ízeltlábúak , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

Az egykor Európa szerte elterjedt faj napjainkra a kontinens legnagyobb részéről eltűnt. Hazánkban nagy tömegben már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él. Nemcsak a folyó jelképe, hanem a vízminőség jelzője is, mivel tiszta, oxigénben dús vizekben tudnak csak zavartalanul fejlődni.

A tiszavirág lárvájának telepei jobbára a meredek falú és agyagos mederszakaszokon találhatók, ahol általában három nemzedék él együtt. A rajzáskor párosodnak, ezt követően pedig a peték a mederfenekére kerülnek. A kibúvó lárva a meder falába fúrja be magát, és itt három évig fejlődik. A harmadik év júniusában a lárva előbújik és a part vagy a víz fölött szárnyas alakot ölt. Feljutásukat a kültakarójuk alatt felhalmozódó gáz segíti. A vízfelszínen bújik elő a lárvabőrből a szárnyas rovar.

Az imágó 8-12 centiméter hosszú, színpompás rovar, melynek szárnyfesztávolsága eléri a 6-7 centimétert. Kis fejük rövid csápokat, terjedelmes összetett szemeket és három pontszemet visel. Szájszerveik csökevényesek. Az ivarérett állatok rövid felszíni életük során nem is táplálkoznak, bélcsatornájukat levegővel pumpálják fel, hogy könnyebben tudjanak repülni. A kifejlett kérészek nem túl jól, csapongva repülnek.

Most pedig következzen az a jelenség, amit tiszavirágzásnak hívnak. Ezek a szárnyas állatok egy-egy élőhelyen ugyanazon a napon és ugyanabban az órában bújnak elő és a víz felett cikázva keresik a párjukat. Először a hím szubimágók jelennek meg, amelyek a partra repülnek, ahol vedléssel alakulnak párzóképes imágókká. A vedlés folyamata során az állat röpképtelen, így teljesen ki van szolgáltatva a rovarevő madaraknak. Az imágóvá átalakult, hosszú fartoldalékkal rendelkező hímek közvetlenül a víz felett repülve keresik a nőstényeket. A nőstények a lárvabőrből kibújva azonnal párzóképesek. Miután megtörtént a nagy találkozás, a nőstény lerakja a petéit, és a hímmel együtt elpusztul. De nem akárhogyan, hanem úgy, hogy a vízbe hullanak, és beborítják a folyó vízének tetejét. Ez a csodálatos és egyedülálló jelenség általában június közepén figyelhető meg. Ez a pazar esemény olyan ritka, hogy a nyárnak ezen időszakában rengeteg turista látogat el erre a vidékre, hogy figyelemmel kísérje a pár percig tartó csodát.